هو کا یان، فرزند پدری تهیدست، فاتح حوزه ساختوساز در چین
هو کا یان، دومین میلیاردر چینی فهرست بلومبرگ است. او مدیرعامل و بزرگترین سهامدار شرکت اورگرند است که در حوزه املاک و ساخت و ساز فعالیت دارد. یان با 36.2 میلیارد دلار ثروت در رده 19 فهرست میلیاردرها قرار دارد.
زهرا چوپانکاره/ آینده نگر
هو کا یان در فهرست بلومبرگ تنها چند قدم پایینتر از جک ما، موسس شرکت علی بابا قرار دارد. دومین شهروند ثروتمند چین است که شرکت ساختوسازش بیشتر از 700 پروژه را در 240 شهر چین اجرا کرده است. شرکت اورگرند در سال 2016 بزرگترین شرکت حوزه ساختوساز و املاک شناخته شد و این مقام را مدیون 31.8 میلیارد دلار درآمدی است که در سال گذشته میلادی کسب کرد.
هو کا یان را به نام شو جیاین هم میشناسند. او در سال 1958 در استان هنان به دنیا آمد. 8 ماه بیشتر نداشت که مادرش از دنیا رفت. مادربزرگش برای سر و سامان دادن به زندگی نوه کوچکش به خانواده اضافه شد. پیرزن سرکه خانگی میفروخت و پدرش هم از راه چوببری روزگار میگذراند و البته این امرار معاش به قدری سخت بود که به سختی میتوانست از پس هزینه تحصیل پسرش برآید. اما سختیها جلوی درس خواندن او را نگرفت و شاید برای همین است که حالا او عقیده دارد: «دانش سرنوشت را تغییر میدهد.»
دوران نوجوانی و آغاز جوانی یان در دوره مائو گذشت، دوره انقلاب فرهنگی در چین که با تسویه حسابهای گسترده سیاسی حزب کمونیست این کشور همراه بود تا آثار چین سنتی و بقایای بورژوازی را در این کشور برچینند و اقتصاد چین را به شکلی جدید رقم بزنند. انقلابی سخت و طولانی و پرتلفات که در سال 1966 آغاز شد و تا حدود 11 سال بعد به طول انجامید تا سرانجام فروکش کرد و حزب کمونیست چین بعدها به اشتباهات و شکستهای این انقلابی که مائو به پا کرده بود اذعان داشت. یان از اولین گروه جوانهای چینی بود که با پایان انقلاب فرهنگی و در سال 1978 وارد دانشگاه شد. پس از فارغالتحصیلی از دانشگاه علوم و تکنولوژی ووهان، در استان محل تولدش مشغول کار در یک شرکت فولاد شد. این زمانی بود که کارگرانی مانند او مطمئن بودند که همیشه امنیت شغلی خواهند داشت، برای کار تضمینشده کارگران چینی حتی اصطلاحی هم وجود داشت: «کاسه برنج آهنی»، کاری که تداومش تضمین شده بود و سفرهای که قرار نبود هرگز خالی بماند. در طول 10 سالی که او در صنعت فولاد مشغول به کار بود توانست از رتبه تکنیسین به سرپرستی واحد و بعدتر مدیریت برسد.
یان پس از مدتی تحت تاثیر ایدههای دنگ شیائوپینگ قرار گرفت، سیاستمدار چینی که با سیاستی خلاف مائو رهبری حزب کمونیست را بر عهده گرفت و سیاست درهای باز و مدرنیزه کردن کشاورزی و صنعت در چین را آغاز کرد. یان هم فکر کرد که حالا زمان تغییر فرارسیده است و برای همین از شغلش در شرکت فولاد استعفا داد و در سال 1992 راهی استان جنوبی شنژوان شد؛ اولین منطقه ویژه اقتصادی در چین. در جنوب بود که یان وارد بازار املاک شد و 5 سال بعد شرکت اورگرند را تاسیس کرد.
بحران آسیا، فرصت اورگرند
تقریبا تمامی مقاطع حساس زندگی هو کا یان با تحولات عمده در چین و آسیا همزمان بوده است، بخشی از این همزمانی کار سرنوشت بود و بخش مهمی از آن هم به دست خود او رقم خورد. شرکت اورگرند در سال 1997 تاسیس شد، سال آغاز بحرانی بزرگ. بحران مالی سال 97 آسیا یکی از آن بحرانهای اقتصادی معروف است که گریبان اغلب کشورهای آسیای جنوبی شرقی را گرفت. تایلند، اندونزی، کره جنوبی، هنگکنگ، لائوس، مالزی و فیلیپین شدت این لرزه اقتصادی و سقوط ارزش پولی و افزایش بدهیهای خارجی را حس کردند و بعد نوبت به چین و سنگاپور و ویتنام و تایوان رسید که هرچند با شدت کمتر، اما از پسلرزههای بحران بینصیب نماندند. در این بازار پرآشوب شرکت اورگرند کارش را با یک برنامه 3ساله آغاز کرد و استراتژی ساختوساز سریع، قیمت پایین و توسعه کوتاهمدت را در پیش گرفت. اولین پروژه شرکت پروژه جینبی گاردن بود که برای اورگرند مانند معجزهای عمل کرد، شرایط فروش سبب شد که مشتریان برای خرید واحدهای این پروژه صف بکشند، صفهایی که حتی در طول شب هم به هم نمیخورد و شرکت، میلیونها یوان فروش داشت. در طول 3 سال اورگرند با خلق 1600 موقعیت شغلی تبدیل به یکی از 10 شرکت برتر کارآفرین در منطقه گوانگژو شد.
پس از رشد سریع شرکت در 3ساله اول، نوبت به این رسید که اورگرند هموغمش را بر روی استانداردسازی روند توسعه و ساختوسازها بگذارد و ثبات سوددهی در آینده را هم در نظر بگیرد. پروژه جینبی تبدیل شد به یک سری از پروژههای گوناگون و کار ساخت و ساز به صورت همزمان پی گرفته شد و در سال 2000 طبق برنامه 3ساله دوم شرکت، پروژههای اورگرند در گوانگژو به 6 عدد رسید.
سال 2006 دیگر نوبت به این رسیده بود که نام شرکت اورگرند بینالمللی شود. مقیاس پروژههای شرکت و اعتبار این برند در طول برنامههای 3ساله پیشین رو به رشد گذاشته بود و آن 6 پروژه سال 2000 در طول 7 سال بعدی تبدیل شده بود به 50 پروژه در 20 کلان شهر این کشور. توجه سرمایهگذاران خارجی به این بازار جدید جلب شد و تا سال 2008 بیش از یک میلیارد دلار سرمایه جذب اورگرند شد. در سال 2009 این شرکت وارد بازار بورس هنگکنگ شد، در همان نخستین روز ظاهر شدن اسم اورگرند بر روی تابلوی بورس، رشد ارزش سهام شرکت به بیش از 34 درصد رسید و رکوردی در بازار بورس هنگکنگ به ثبت رساند. در طول تمامی این سالها حرکت شرکت رو به رشد بوده و جایش را محکم در بازار املاک و ساختوساز حفظ کرده است.
سال 2014 نام هو کا یان با نام سرشناسترین سرمایهدار چینی پیوند خورد. شرکت اورگرند 50 درصد از سهام باشگاه فوتبالش را به جک ما، مالک شرکت علی بابا فروخت، این واگذاری با مبلغ 196 میلیون دلار انجام شد. اورگرند در طول این سالها پس از موفقیت در حوزه ساخت و ساز وارد حوزه ورزش و گردشگری هم شده است. تیم فوتبال اورگرند بین سالهای 2011 تا 2015 پنج بار بدون وقفه عنوان قهرمانی لیگ چین را به دست آورد و در سال 2013 هم با مربیگری مارچلو لیپی قهرمان لیگ آسیا شد. سال 2015 باشگاه فوتبال اورگرند به عنوان اولین باشگاه فوتبال آسیایی وارد بازار بورس شد.
گردشگری وقتی که پای یکی از ثروتمندترین آدمهای دنیا در میان باشد، معنای دیگری پیدا میکند. در این معنای جدید جلب توریسم دیگر سرو سامان دادن به وضعیت اقامت و امکانات بهداشتی و حفظ بناهای تاریخی و معرفی رسم و رسوم نیست، به معنای خلق دنیای جدیدی است که برای دیدنش از همهجای دنیا مسافران بار سفر ببندند. این همان کاری است که اورگرند انجام داده است. جزیره گل اقیانوس، بزرگترین پروژه گردشگری است که در چین کلید خورده. 600 طراح از سراسر دنیا برای خلق این قطب گردشگری در آسیای شرقی شرکت داشتند. این مجموعه شامل 58 هتل، یک سرزمین افسانهها برای بچهها، پارک آبی، مراکز خرید و خیابانهایی است که هرکدام موضوع خودشان را دارند: 8 خیابان غذا، 6 خیابان مد و پوشاک و یک خیابان چای. سالن اپرا، سالن موسیقی و فیلم، موزههای متعدد، چند پارک و البته امکانات فراوان برای اقامت در ساحل اقیانوس از جمله امکانات این مجموعه هستند. قرار است تا سال 2020 جزیره گل اقیانوس به صورت کامل افتتاح شود.
در میان فعالیتهای فراوانی که در سایت این شرکت از آنها نام برده شده، بخشی هم به فعالیتهای فرهنگی اختصاص دارد. یان البته فعالیت فرهنگی را هم زمانی در اوج میبیند که سهمی از بازار سهام داشته باشد، برای همین است که گروه صنعت فرهنگی اورگرند باز هم به عنوان اولین شرکت فرهنگی وارد بازار بورس چین شد. این گروه صاحب 39 سینما است و 273 پرده نمایش که در این مجموعهها جا خوش کردهاند. شرکت همچنین تهیهکننده چند فیلم سینمایی است و همچنان در پی افزایش قابل توجه تعداد سینماها و سالنهای نمایشش در چین. اورگرند کار فرهنگیاش را از سینما به سمت موسیقی هم سوق داده است و در حال حاضر کپی رایت 22 هزار ترانه را از آن خود دارد.
یان در حال حاضر مالک 74 درصد از سهام گروه اورگرند است. چند ماه قبل این شرکت اعلام کرد که حاضر شده 14.1 درصد از سهامش را به شرکت وَنک بفروشد، 4.3 میلیارد دلاری که از این واگذاری نصیب اورگرند شد به شرکت کمک کرد تا از میزان بدهیهای خود بکاهد. هو کا یان را به نام شو جیاین هم میشناسند، پسر مرد فقیری که حالا بزرگترین مالک حوزه ساخت و ساز در کشورش به شمار میرود.