انقلاب در صنعت حمل و نقل، سفرهای بینشهری را فوقسریع میکند
هایپرلوپ تنها سیستم حمل و نقل آینده است که به چالشهای مختلف از جمله سفر سریع، آسان و کمخطر برای محیط زیست بهترین پاسخ را میدهد.
ریچارد برانسون، میلیارد انگلیسی و موسس شرکت ویرجین/ آینده نگر
آیا هایپرلوپ را میشناسید؟ هایپرلوپ نوعی کپسول کوچک مسافرتی است که با قدرت مغناطیسی و القایی فوق پیشرفته حرکت میکند و تواناییاش در جابهجایی انسان با سرعت و راحتی زیادی همراه است. در پنجاه سال آینده، تکنولوژی هایپرلوپ به طرز شگفتانگیزی در صنعت حمل و نقل انقلاب به پا خواهد کرد و فضای شهرها و کشورها را تغییر خواهد داد. مراکز تکنولوژیک و رقابتی جدیدی در دنیا بر اثر همین تکنولوژی -که دربند زمان و فاصله نیست- به وجود خواهد آمد و همهچیز را تحت تاثیر خود قرار خواهد داد. حمل و نقل قادر خواهد بود بیش از هر تکنولوژی دیگری روی زندگی ما تاثیر بگذارد، آینده تمرکز سرمایه انسانی را تعیین کند و از همین طریق، توسعه جهانی آموزش، ثروت و سرمایهگذاری را سرعت ببخشد. به همین جهت است که هایپرلوپ اهمیت زیادی دارد.
آنچه که در این حوزه در سال ۲۰۱۹ باید به انتظارش باشیم، تکمیل پژوهشهایی کلیدی در خصوص تجاریسازی این تکنولوژی در آینده نزدیک – نه در دهههای آینده، بلکه در سالهای آینده- خواهد بود. هایپرلوپ عملا میتواند پاسخی به چالش پیش روی بشر در زمینه حفاظت از محیط زیست نیز باشد. از آنجا که حرکت و جابهجایی، قلب زندگی شهری و زندگی امروزی بشر به شمار میرود، باید به مفیدترین و کمهزینهترین و کمدردسرترین شکل ممکن هم انجام بگیرد و با تحولات اقتصادی دوران خود نیز منطبق باشد.
این همان کاری است که تکنولوژی هایپرلوپ به دنبالش بوده. در دهههای اخیر، شرکت ویرجین روی تکنولوژی ریلی تمرکز زیادی داشته است و هایپرلوپ نیز در همین راستا توسعه یافت. تاثیری که هایپرلوپ میتواند روی حمل و نقل امروز و آینده بگذارد، مشابه تاثیری است که قطارها صد سال پیش روی صنعت حمل و نقل و زندگی بشر گذاشتند. در این فضای رو به تغییرِ زندگی بشری است که مسئله تداوم ارتباط انسانی از یک ایده انتزاعی به یک ضرورت عملی تبدیل شده است. با این اوصاف در یک دهه آینده، هایپرلوپ به عنوان یک تکنولوژی حمل و نقلی که از همه جهت جهان را تغییر خواهد داد، مطرح میشود.
آخرین انقلاب بزرگ صنعتیای را که در جهان رخ داد میتوان انقلاب اینترنت و دیجیتالشدن دانست. این انقلاب توانست تکنولوژیهایی را به ارمغان بیاورد که بنیانهای اقتصاد را تکان دادند و افزایش جابهجایی و هجوم سرمایه به مراکز تکنولوژیک و شهرهای هوشمند نیز همراه با آن اتفاق افتاد. بهبود تکنولوژیهای حسگر هم توانست در عرصه تحویل کالا انقلاب به پا کند و هر سفارشی را در همان روز به دست خواهانش برساند. اما وقتی تکنولوژی هایپرلوپ توسعه پیدا کند، این زمان حتی میتواند تنها نیم ساعت باشد.
مراکز تکنولوژیک و شهرهای هوشمند جهان دارند به نوعی پایتخت جدید منطقهای و کشوری تبدیل میشوند. در مناطقی مانند اسپانیا، هند، خاورمیانه و آمریکای شمالی که در حال توسعه سیستمهای هایپرلوپ هستند، رهبران کشورها به درک پیچیدهتری از ضروریات جهان آینده نیز رسیدهاند و به خصوص میدانند که سیستم حمل و نقل شهری پیشرفته چقدر اهمیت دارد. هایپرلوپ هم دقیقا به همین نیاز پاسخ میدهد. تصور کنید که سفر سریعتر و آسانتر چقدر میتواند زندگی و کسب و کار شما را آسانتر کند. مثلا یک سفر با قطار که در حال حاضر سه ساعت طول میکشد، با هایپرلوپ نیمساعته میشود؛ آن هم در شرایطی که قیمت آن به اندازه یک سفر درونشهری معمولی خواهد بود. این شرایط، زندگی همه ما را دگرگون خواهد کرد.
نکته دیگر نیز این است که هم از دیدگاه بازاریابی و هم از دیدگاه مهندسی، هایپرلوپ میتواند تغییراتی پایدار را در زندگی بشر ایجاد کند. در توافق پاریس در مورد تغییرات اقلیمی (به سال ۲۰۱۵) اینطور آمده که ایجاد چارچوب تکنولوژیک جدید که بتواند به چالشهای پیش روی بشر در زمینه تغییرات اقلیمی پاسخ بدهد، یک نیاز جدی است. حالا میتوان گفت هایپرلوپ تنها سیستم حمل و نقلی است که عملا دارد به این خواسته و چالش جهانی پاسخ سریع و آسان میدهد. اگر هر سفر هوایی انسان امروزی (بین ۵۰۰ کیلومتر تا ۱۵۰۰ کیلومتر) توسط هایپرلوپ انجام بگیرد، قادر خواهیم بود آزادشدن گازهای گلخانهای را سالانه به میزان ۵۸ درصد کاهش بدهیم. این دستاورد بسیار بزرگی برای آینده بشر است.
ایده هایپرلوپ از سال ۲۰۱۳ تاکنون راه درازی را طی کرده و تکنولوژیهایی که امروزه در آن به کار گرفته شدهاند بسیار پیشرفتهاند. هدف هایپرلوپ تغییر آینده بشر و تداوم حیات آن روی زمین است و قرار نیست این تکنولوژی صرفا به خرابکردن پیشرفتهای قبلی در عرصه حمل و نقل بپردازد. نکته فقط این است که با توسعه هرچه بیشتر آن، جهانی صنعتیتر، پاکیزهتر و توسعهیافتهتر را در آینده نزدیک تجربه خواهیم کرد.