تفاوتها و مزیتهایی که در مرکز نوآوریهای دانشگاه کنکوردیا (Distrcit3) واقع در مونترال کانادا وجود دارد، میتواند الهامبخش برنامههای کارآفرینی و استارتآپی در ایران باشد و به همین خاطر در یادداشت زیر، مروری اجمالی بر جنبههای مختلف این مرکزکه از آن با عنوان اختصاری D3 یاد میکنیم، خواهیم داشت.
D3 یکی از بزرگترین مجموعههای نوآوری در مونترال است که در سال 2016 جایزه استارتآپ کارآفرین کانادا، در منطقه کبک را از آن خود کرد. در این مرکز تاکنون 350 استارتآپ تحت آموزش قرار گرفتهاند که این استارتآپها تا به امروز بالغ بر 12 میلیون دلار فروش و جذب سرمایه داشتهاند و مجموعا 50 میلیون دلار، ارزشگذاری شدهاند.
D3 در مرکز شهر مونترال در منطقهای که ساختمانها و دانشکدههای مختلف دانشگاه کنکوردیا قرار دارد واقع شده است. فضای فیزیکی D3؛ شامل یک فضای اشتراکی بزرگ برای استقرار و فعالیت تیمهای مختلف، یک کلاس و سه اتاق کنفرانس و جلسه، بخش آزمایشگاهی مجهز به تکنولوژیهای روز، محوطهای برای گفتوگوها و جلسات داخلی تیمها و در نهایت فضایی برای بازی، استراحت و غذا خوردن است.
دیدن جمعهای چندنفره از تیمهای مختلف به هنگام ناهار یا در استراحتهای بین روزی که مشغول گپ و گفت و بعضا طرح مشکلات و مشورت گرفتن برای حل آنها هستند؛ کاملا متداول است.
برنامههای آموزشی مرکز در سه سطح برنامهریزی شده است:
دوره نخست که از آن با عنوان BMV یاد میشود، در طول 12هفته برگزار میشود. هدف از این دوره آن است تا افراد یا تیمهایی که تصور میکنند ایدهای نوآورانه دارند، در روندی سریع و کمهزینه، قابلیت تبدیل آن به کسبوکار را بیازمایند.
در طول این 12 هفته بهتدریج تمامی 9 خانه بوم کسبوکار (Canvas) تکمیل میشود، اما بیشترین تاکید روی ارزش ایجاد شده انحصاری برای مشتری و طبقهبندی مشتریان است. خروجی این دوره، تایید شدن یا نشدن ایدهای است که از سوی هر تیم دنبال میشده است. این امکان هم در نظر گرفته شده است که در طول مسیر، متناسب با بازخوردهایی که هر تیم میگیرد، چرخش و تغییراتی در ایده داده شود.
با پایان دوره BMV، در صورتی که ایده – بهویژه از نظر قابلیت آن برای تبدیل شدن به یک کسبوکار – تایید شده باشد، دو برنامه دیگر تعریف میشود. دوره اول موسوم به MVP در طول هشت هفته بر این تمرکز دارد که تیم به سادهترین محصول قابل اتکایی که قابل ارائه به نخستین مشتریها باشد، دست پیدا کند و به نوعی تست اولیه از بازار صورت بگیرد، بیآنکه نیاز باشد محصول نهایی تولید شود.
کارگاهها، جلسات منظم دو هفتهای و همینطور جلسات ویژه با مربیان مرکز برای تسریع پیشبرد کار و رفع موانع پیش آمده در طول دوره برگزار و تیم را برای تبدیل شدن به یک استارتآپ تمامعیار در بازار رقابتی آماده میکنند. در کنار این برنامهها که روال کلاسیک و متداول آموزش و هدایت استارتآپهاست، ظرفیتهای دیگری هم در مرکز پیشبینی شده است.
آزمایشگاه طراحی، یکی از این فضاها است که با داشتن امکاناتی نظیر پرینت سهبعدی، وسایل مورد نیاز برای تهیه طراحیهای اولیه و یک تکنیسین عمومی که به تیمها کمک کند، فضای خوبی برای عملی کردن خلاقیتهای ذهنی در مسیر طراحی و تولید محصول فراهم میآورد. تیم فنی حاضر در این آزمایشگاه آماده است تا با تعیین وقت قبلی، برای حل معضلی که تیم را برای پیشبرد ایده گرفتار کرده، یک توفان مغزی برگزار کنند.