همکار پلاستیکی و آهنیِ شما

اگر قرار است ربات‌ها با مردم کار کنند باید شیوه کار کردن مردم را بدانند

پیشرفت علم‌وفناوری، فضای جدیدی را در دنیای کسب‌وکار ایجاد کرده‌است. ربات‌های از جنس آهن و پلاستیک به همکاران انسان‌ها در محل کارشان تبدیل شده‌اند. طراحان ربات‌ها نیز به دنبال طراحی ربات‌هایی هستند که ارتباط بهتری با انسان‌ها برقرار کنند.

گروه تات‌هیل پلاستیک، شرکتی است که در فلوریدا مشغول به کار است. این شرکت اخیراً میزبان عضو جدیدی شده‌است. این عضو جدید از همان روز اولی که بر سر کار آمده، همه کارها را با مهارت و به درستی انجام می‌دهد و در کنار بقیه کارمندان به راحتی و به صورت درازمدت فعالیت می‌کند. او در حقیقت رباتی است که قرار است کنار انسان‌ها و البته بقیه ربات‌ها فعالیت کند. نام او سایر است و «ربات همکار» نامیده می‌شود.

تعاملات میان ربات‌ها و انسان‌ها در محل کار یکی از مسائلی است که در عصر حاضر باید به آن توجه بشود. این مسئله به خوبی نشان می‌دهد طراحان ربات‌ها باید توجه زیادی به کار خود داشته‌باشند. آنها باید مدل‌های خاصی از ربات‌های همکار را طراحی کنند که هم بهره‌وری‌شان بالا باشد و هم کنار انسان‌ها کار کنند. ربات‌های همکار قرار است در محیط‌هایی فعالیت کنند که قلمرو انسانی به شمار می‌آید و در آن هوش انسان‌ها، روابط انسان‌ها و افکار آنها غالب است.

شرکت رباتیکِ ریتینک یکی از شرکت‌های فعال در بوستن است که ربات سایر را طراحی کرده‌است. البته این ربات به همراه چند ربات دیگر وظایف خود را انجام می‌دهد. این ربات‌ها به کمک حسگرها فعالیت‌های خود را انجام می‌دهند. آنها به لحاظ ظاهری نیز تا حدودی شبیه به انسان‌ها طراحی شده‌اند. طراحی آنها تنها به این خاطر است که بتوانند به عنوان ماشین روابط بهتری با انسان‌ها داشته‌باشند.

دانشمندان در دانشگاه ماساچوست به دنبال طراحی ربات‌هایی هستند که رفتارهای غیرکلامی دارند و می‌توانند از این ویژگی خود در محل کار برای برقراریِ ارتباط با همکارانِ انسانشان استفاده کنند. این دانشمندان قصد دارند تواناییِ ذهن‌خوانی را به ربات‌های خود ببخشند. وقتی ربات‌ها بتوانند با دریافت سیگنال‌های مختلف، ذهن همکار خود را بخوانند، رفتاری باب میلِ آن شخص انجام می‌دهند. دانشمندان ام‌آی‌تی حتی رباتی به نام بَکستر طراحی کرده‌اند که این کارها را تا حدودی انجام می‌دهد.

این ربات‌های همکار

یکی از نکات جالب در مورد ربات‌های ذهن‌خوان این است که اشتباهات همکار خود را متوجه می‌شوند و آنها را از اشتباه خود مطلع می‌کنند. به همین خاطر است که این ربات‌ها می‌توانند بهره‌وری را نیز در کار افزایش بدهند. چنین نکات مثبتی، شکاف میان ربات‌ها و انسان‌ها را نیز کاهش داده‌است. در واقع وقتی انسان‌ها تصور کنند کسانی‌ که در کنارشان کار می‌کنند می‌توانند آنها را هدایت کنند و اشتباهاتشان را برطرف کنند، احساس بهتری نسبت به‌شان پیدا می‌کنند.

پیشرفت‌هایی که در زمینه تولید ربات‌ها صورت گرفته باعث شده تقاضا برای آنها در محیط‌های کاری نیز افزایش پیدا کند. برای مثال در صنعت خودروسازی استفاده از ربات‌های همکار به شدت در حال افزایش است. انتظار می‌رود فروش این ربات‌ها در صنعت خودرو، بیش از 40 درصد در پنج سال آینده افزایش پیدا کند. افزایش جمعیت باعث شده تقاضا افزایش پیدا کند و ربات‌ها در این شلوغی‌ها، فضایی امن برای فعالیت صنعتی فراهم می‌کنند.

در عصر ربات‌ها، انسان‌ها باید خودشان را برای فعالیت و همکاری با ربات‌ها آماده کنند. با پیشرفتی که در صنعت طراحی ربات‌ها ایجاد شده، همکاری و فعالیت با این ربات‌های همکار نیز به نظر جذاب و هیجان‌انگیز می‌آید. هرچند اگر هیجان‌انگیز هم نبود، باز هم انسان‌ها باید با این همکارانی که از جنس آهن و پلاستیک هستند کنار می‌آمدند.