گردشگری پزشکی پردرآمدترین حوزه گردشگری

به‌منظور توسعه گردشگری باید رویکرد تخصصی و علمی را در پیش بگیریم و مفاهیم علمی را از هم تفکیک کنیم.

گردشگری سلامت امروز یکی از پردرآمدترین و مطرح‌ترین حوزه‌های گردشگری به شمار می‌رود که مهم‌ترین شاخه آن گردشگری پزشکی است. به‌طور کلی گردشگری پزشکی ۷۰ درصد از درآمد گردشگری سلامت را به خود اختصاص داده و ۳۰ درصد مابقی به ۳ شاخه دیگر گردشگری پزشکی یعنی گردشگری درمانی، تندرستی و پیشگیرانه تعلق می‌گیرد. گردشگری درمانی دومین شاخه مهم گردشگری سلامت است که شامل مراکز اسپا، آبگرم، ماساژ درمانی، غارهای نمکی، لجن‌درمانی، رایحه درمانی و مواردی از این قبیل می‌شود. در گردشگری درمانی مراجعه به پزشک در اولویت نبوده، زیرا گردشگر بیماری پیشرفته‌ای ندارد و اگر اقدامات درمانی نتیجه مطلوب را نداشت می‌تواند به پزشک مراجعه کند. در گردشگری تندرستی بیماران دچار عارضه خفیفی از بیماری، خستگی، افسردگی یا مشکلات روحی شده‌اند و قصد دارند با سفر خود را به شرایط نرمال باز گردانند. در گردشگری پیشگیرانه، گردشگر مشکل سلامتی یا بیماری ندارد اما قصد دارد با سفر کردن و تفریح از هرگونه بیماری و مشکلی پیشگیری کند. گردشگری ورزشی در زیرشاخه گردشگری تندرستی و گردشگری پیشگیرانه قرار می‌گیرد. هریک از شاخه‌های ۴ گانه گردشگری سلامت باید تفکیک شود و هرکدام با رعایت استانداردها و معیارهای ویژه توسعه یابند. سرمایه‌گذاران نیز پیش از سرمایه‌گذاری باید با هر حوزه به خوبی آشنایی داشته باشند در غیراینصورت سرمایه‌گذاری آنها سودی نخواهد داشت. امروز گردشگری پزشکی یکی از پردرآمدترین شاخه‌های صنعت گردشگری به شمار می‌رود و اگر قصد داریم گردشگری پزشکی را در کشور فعال کنیم باید بیمارستان‌های سنتی و کلاسیک را به بیمارستان‌های نسل جدید تغییر دهیم چراکه در غیراینصورت بازار رقابت از بین می‌رود. با فعال کردن گردشگری پزشکی مغزهای متبحر و پزشکان ماهر کشور نیز مهاجرت نمی‌کنند و در بیمارستان‌های مدرن کشور فعالیت می‌کنند. بسیاری از کشورهای رقیب که متقاضی جذب نیروی انسانی ماهر و متخصص هستند بیمارستان‌های مدرن و مجهزی ایجاد کرده‌اند که توجه پزشکان جوان کشور را به خود جلب می‌کند.
درحال‌حاضر فعالیت‌های گردشگری در کشور ما پراکنده، محدود و سنتی هستند، این شرایط باید تغییر کند تا گردشگری کشور توسعه یابد. به منظور جذب گردشگران پزشکی به کشور باید از محرک‌های لازم استفاده شود و نخستین محرک هزینه درمان است. عمل پارکینسون در بسیاری از کشورهای دنیا ۱۵۰ هزار دلار و در کشورمان ۷۵ هزار دلار هزینه دارد. محرک دوم کیفیت است و باید کیفیت خدمات‌دهی در گردشگری پزشکی رعایت شوند. سومین عامل دسترسی است، بیماران باید به خدمات مناسب، پزشک مناسب و امکانات پزشکی مورد نیاز دسترسی داشته باشد. عامل دیگر زمان انتظار است، بیماران نباید مدت طولانی در فهرست انتظار باقی بمانند و باید پزشک متخصص و خدمات پزشکی مورد نیاز در اختیار آنها قرار گیرد.
پنجمین محرک پیشنهاد خاص است و تبدیل امری غیرممکن در صنعت پزشکی به ممکن. به عنوان نمونه جراحی که در بیشتر کشورها انجام نمی‌شود در کشور ما از سوی پزشکی متخصص انجام شود. محرک ششم ایجاد بسته‌های گردشگری است. باید کالایی متفاوت و جذاب را به گردشگران عرضه کنیم؛ به‌عنوان نمونه انجام انواع جراحی‌های پلاستیک در ایران.
غلام‌حیدر ابراهیم بای سلامی – مدیرعامل هلدینگ گردشگری سازمان تامین اجتماعی