با 5 استارت آپ مالی اول جهان آشنا شوید
پیشینه شکل گیری این استارت آپ ها به حدود 10 سال پیش در اروپا و آمریکا باز می گردد ولی خیلی زود به نقاط مختلف جهان از جمله کشور پر جمعیتی همچون چین هم راه یافتند و حالا بخش مهمی از بازار جا به جایی های مالی را در سطح جهان در دست گرفته اند.
در هفته گذشته و بعد از اینکه خبر فیلتر شدن چند استارت آپ مالی (زرین پال،پی پینگ،باهمتا و ایدی پی ) با دستور قضایی روی خروجی خبرگزاری ها قرار گرفت، ناگهان موجی راه افتاد از اینکه اصلا استارت آپ های مالی چه استارت آپ هایی هستند و چه کاری انجام می دهند و… البته بسیاری از کسانی که این سوال ها را می پرسیدند افرادی بودند که خود قبلا از استارت آپ های مالی استفاده کرده بودند اما با اصلاح آن ها آشنایی نداشتند. صنعت بانکداری و نقل و انتقال های مالی در سال ها و دهه های گذشته همگام با پیشرفت تکنولوژی و استفاده از فناوری های جدید شاهد پیشرفت های بسیاری بوده است که یکی از آن ها راه اندازی استارت آپ های مالی یا « فین تک» ها بوده است، استارت آپ هایی که در واقع صنعت بانکداری را به گوشی های هوشنمند و تکنولوژی های نوین گره زده است. استارت آپ هایی که خیلی راحت از طریق گوشی های هوشمند از خدمات پرداخت گرفته تا انتقال و ارسال پول، خرید شارژ تلفن همراه و… را برای شما انجام می دهند. استارت آپ هایی که این روزها شاهد تبلیغات گسترده آن ها در بسیاری از برنامه های تلویزینی هم هستیم، شاید با این جملات آشنایی داشته باشید:« * عدد# عدد….» کد واژه هایی که در واقع برای شما امکان انجام کارهای مختلف بانکی را با گوشی هوشمند مهیا می کنند و در اصل همان استارت آپ های مالی یا فین تک ها هستند.
پیشینه شکل گیری این استارت آپ ها به حدود 10 سال پیش در اروپا و آمریکا باز می گردد ولی خیلی زود به نقاط مختلف جهان از جمله کشور پر جمعیتی همچون چین هم راه یافتند و حالا بخش مهمی از بازار جا به جایی های مالی را در سطح جهان در دست گرفته اند. شرکت هایی نظیرKlarna ، Tadyen و Transeferwise روش های دریافت و پرداخت وجوه را در اروپا و بعد در دینا تغییر دادند و دیری نگذشت که به دلیل نوآوری به غول های مالی در سطح جهان تبدیل شدند.
چرا فیلترینگ
اما چرا این استارت آپ های مالی در ایران فیلتر شدند؟ براساس گفته های مقامات قضایی علت فیلتر شدن استارتاپ های مالی به دلیل استفاده از تلگرام برای انتقال پول است زیرا به اعتقاد این مسئولان تلگرام امنیت کافی و لازم را برای جابه جایی های مالی ندارد ( سرور آن نیز در ایران نیست) و احتمال سوء استفاده های مالی در آن وجود دارد.
مهم ترین و ارزشمندترین استارت آپ های مالی در جهان
چندی پیش بیزینس اینسایدر در گزارشی ویژه به مهم ترین و ارزشمندترین استارت های مالی در سطح جهان ( 10 استارت آپ اول) پرداخت که در بین آن ها 4 استارت آپ اول چینی است، 5 استارت آپ بعدی آمریکایی است و استارت آپ مالی دهم هم هلندی است، در اینجا به معرفی 5 استارت آپ مالی اول در سطح جهان می پردازیم:
1- Ant Financial: این استارتآپ چینی که در سال 2004 تاسیس شده، در واقع مجری بزرگترین سرویس ارائهدهنده خدمات پرداخت موبایلی چین یعنی Alipay با 450 میلیون نفر کاربر و 170 تراکنش روزانه است. Alipay زیرمجموعه غول تجارت الکترونیک چین یعنی Alibaba است. این شرکت با افزایش سرمایه 5/ 4 میلیارد دلاری حالا ارزشی برابر 60 میلیارد دلار داشته و به این ترتیب ارزشمندترین استارتآپ فینتک جهان است.
2- Lufax: یک استارتآپ چینی دیگر که در واقع یک پلتفرم وامدهنده مستقیم در یکی از بزرگترین کشورهای جهان است. این شرکت خدمات آنلاینش را در صد فروشگاه در 80 شهر چین ارائه میدهد. Lufax از زمان تاسیسش در سال 2011 تاکنون 20 هزار وام با مجموع ارزش 5/ 2 میلیارد دلار ارائه کرده است. جالب است بدانید که این استارتآپ تحت نظارت و کنترل Ping An Insurance، ارزشمندترین شرکت بیمهگذار چین است. حالا Lufax با افزایش 69/ 1 میلیارد دلاری سرمایهاش، ارزشی برابر 5/ 18 میلیارد دلار دارد و بهعنوان دومین استارتآپ فینتک جهان شناخته میشود.
3- JD Finance: این استارتآپ چینی ارائهدهنده خدمات مالی، ساختاری گرهخورده با خرید آنلاین دارد و در سال 1998 تاسیس شده است. این استارتآپ در واقع زیرمجموعهای از فروشگاه آنلاین JD.com است و اعتبار لازم را به مشتریان برای خرید از این فروشگاه آنلاین میدهد. این استارتآپ با افزایش یک میلیارد دلاری سرمایهاش حالا ارزش 7 میلیارد دلاری دارد.
4- Qufenqi: یک استارتآپ چینی دیگر که امکان خرید اقساطی محصولات الکترونیک را به مشتریانش میدهد. این شرکت نوپا که در سال 2014 راهاندازی شده است، در مدتی کوتاه درآمد و سود خوبی بهدست آورده و درحال تبدیل شدن به یکی از بهترین استارتآپهای مالی از نظر سرعت رشد است. این شرکت با رشد سرمایه 874 میلیون دلاری حالا ارزشی برابر 9/ 5 میلیارد دلار دارد.
5- Stripe: اولین استارتآپ مالی آمریکایی این فهرست که در زمینه پرداخت آنلاین برای شرکتها و کسب و کارها فعالیت میکند. حالا شرکتهای مهم و شناختهشدهای مانند Fitbit، Pinterest، Twitter، Salesforce.com، Lyft و The Guardian از خدمات این شرکت استفاده میکنند. این استارتآپ در سال 2010 در سانفرانسیسکو تاسیس شده است و حالا با رشد سرمایه 260 میلیون دلاری، ارزش 5 میلیارد دلاری دارد.