انسان‌ها برفراز ابرهای مجازی

هوش مصنوعی به گسترش شکل جدیدی از کار کمک می‌کند

پیشرفت تکنولوژی همیشه زمینه را برای نگرانیِ انسان‌ها فراهم کرده‌است. انسان‌ها در هر موقعیتی نگران هستند که ماشین‌ها شغلشان را از چنگشان بیرون بکشند. اما واقعیت این است که پیشرفت تکنولوژی و هوش مصنوعی اغلب به ایجاد اشتغال نیز کمک کرده‌است.

وقتی نخستین کتاب مصور در سال 1470میلادی در شهر آلمانیِ آگزبورگ به چاپ رسید، کسانی که روی چوب تصویرگری می‌کردند دست به اعتراض زدند. آنها تصور می‌کردند کتاب‌های مصور، شغل آنها را تهدید می‌کند. اما واقعیت این بود که تقاضا برای شغلِ آنها بیشتر نیز شد. بالاخره یکی باید روی این‌همه کتاب، تصویرگری انجام می‌داد. بشر همیشه نگران بوده که مبادا شغلش تحت تأثیر تکنولوژی تغییر پیدا کند. خیلی از مواقع نیز می‌ترسیده که شغل خودش را به خاطر پیشرفت تکنولوژی از دست بدهد. اما حالا پیشرفت به مرحله هوش مصنوعی رسیده و متناسب با آن هیجانات نیز اوج گرفته‌است. اما باز هم تکنولوژی به جای این‌که شغل انسان‌ها را از چنگال آنها برباید، برای آنها اشتغال ایجاد کرده‌است. برای نمونه هر روز افراد بیشتری درگیر دنیای دیجیتال و خدمات آنلاین می‌شوند. این هم تنها به خاطر هوش مصنوعی و پیشرفت‌های آن در حال رخ دادن است.

بر اساس آمار بانک جهانی، بیش از 5میلیون نفر در حال حاضر در بازارهای آنلاین به صورت دورکاری مشغول کار هستند. برخی از آنها برای وب‌سایت‌ها کار می‌کنند و برخی نیز به صورت قراردادی محتوا یا مطالبی را تولید می‌کنند. برآوردها نشان می‌دهد درآمد این شرکت‌ها در سال 2016 حدود 6میلیارد دلار بوده‌است. برخی از افراد فعالیت‌های کوچکی انجام می‌دهند و مبالغی نیز در ازای آن فعالیت‌ها دریافت می‌کنند.

بسیاری از شرکت‌های بزرگ حوزه فناوری، افرادی را برای کنترل این فضا، استخدام می‌کنند. گفته مي‌شود گوگل در همین راستا ارتشی 10هزار نفری با عنوان «موش‌های صحرایی» دارد که خدمات سایر شرکت‌ها نظیر یوتیوب را نیز رصد می‌کنند و به صورت مستمر اطلاعاتی را در این‌باره دریافت می‌کنند. مایکروسافت نیز از طریق سیستم جهانیِ انسان‌ها، کاربران را کنترل می‌کند.

هر روز تعداد این شرکت‌ها و ارتش‌های سایبری در حال افزایش است. یکی از دلایل نیز افزایش تقاضا برای نظارت بر محتواهای اینترنتی است. برای مثال آلمانی‌ها اخیراً در قانونی در ارتباط با فضای مجازی، تأکید کرده‌اند که هر محتوای غیرقانونی باید از آنجا پاک شود. این نظارت‌ها به صورت 24ساعته صورت می‌گیرد و ارتش‌های انسانی آنها را انجام می‌دهند. فیس‌بوک نیز اخیراً اعلام کرده تعداد این نیروهای خود را از 4هزار و  500 نفر به 7هزار و 500 نفر افزایش خواهد داد.

آینده از آنِ هوش مصنوعی است

البته هوش مصنوعی با پیشرفت خود برخی از این شغل‌های دیجیتالی را حذف خواهد کرد اما باز هم انواع دیگری از شغل‌های دیجیتالی را به صورت هم‌زمان ایجاد خواهد کرد. شاید تکنولوژی با پیشرفت خود نیاز به محاسبه‌گریِ انسانی را حذف کند اما باز هم به داده‌ها و خلاقیت‌های انسانی برای ادامه حیات خود نیاز دارد. این روزها بحث خودروهای بدون راننده که به صورت مستقل رانندگی می‌کنند زیاد مطرح است اما حتی این خودروها نیز به طراحی الگوریتم‌هایی نیاز دارند که تنها انسان‌ها می‌توانند آنها را کنترل کنند. همیشه این انسان‌ها بوده‌اند که الگوریتم‌ها را طراحی کرده‌اند یا فضا را برای پیشرفت تکنولوژی فراهم آورده‌اند. یعنی تکنولوژی بدون حضور انسان‌ها نه مزیت است و نه محدودیت، هیچ خاصیتی نخواهد داشت. همان‌طور که پیشرفت فناوری صنعت چاپ به ایجاد شغل برای تصویرگران کمک کرد، پیشرفت و توسعه هوش مصنوعی نیز به ایجاد اشتغال برای افرادی که در این حوزه‌ها مشغول به کار هستند، کمک خواهد کرد. این بازی محدود به دیروز و امروز نخواهد بود بلکه در آینده نیز به همین شکل ادامه پیدا خواهد کرد.