صنعت خودروسازی جهان تا سال 2030 چه تغییراتی می کند؟
منابع درآمدي خودرو متأثر از رانندگي با روش هاي اشتراك گذاري سفر، سرويس هاي تبادل داده، ارتقاي فناوري و به كارگيري مدل هاي نوين كسب وكار تا سال 2030 ميلادي، حدود 1.5 تريليون دلار يعني معادل 30 درصد افزايش مي يابد.
موسسه مک کنزی گزارشی با عنوان «صنعت خودرو در افق 2030» منتشر کرده و در آن دورنمای صنعت خودرو را براساس چهار تحول فناوری محور که شامل شیوه های متعدد سفرهای درون شهری، خودروهای خودران، تمام برقی سازی و سرویس های تبادل داده در خودرو می شود، مورد بررسی قرار داده است. مرکز پژوهش های مجلس این گزارش را خلاصه و در آن بخشی با مضمون «درس هایی برای صنعت خودروسازی ایران» اضافه کرده است.
طبق این گزارش، يافته هاي اين مطالعه نشان مي دهد كه بر پايه تحوت چهارگانه فناوري محور ، منابع درآمدي خودرو متأثر از رانندگي با روش هاي اشتراك گذاري سفر، سرويس هاي تبادل داده، ارتقاي فناوري و به كارگيري مدل هاي نوين كسب وكار تا سال 2030 ميلادي، حدود 1.5 تريليون دلار يعني معادل 30 درصد افزايش مي يابد. از طرفي پيش بيني شده است از هر 10 خودرو فروخته شده در سال 2030 ميلادي، يک خودرو در قالب اشتراك گذاري سفر به فروش مي رسد. همچنين در صورت رفع موانع تكنولوژيكي و مسائل قانوني، تا 15 درصد از خودروهاي فروخته شده در سال 2030 به خودروهاي تمام خودران اختصاص خواهد يافت. دورنماي خودروسازي جهان حكايت از توسعه خودروهاي برقي و تبديل به خودروهاي قابل رقابت و مناسب در بازار افق 2030 دارد. همچنين الزام به رقابت و همكاري با رقبا در حوزه هاي مختلف و تمركز بازيگران جديد صنعت خودرو در بخش كوچكي از زنجيره ارزش از ويژگي هاي صنعت خودرو در افق 2030 است.
در این گزارش، هشت دورنمای کلیدی «انقلاب صنعت خودرو در سال 2030» تحت محورهای اساسی تغییر بازار و منابع درآمدي جديد، تغيير در رفتار و عادت هاي سفر، توسعه و نفوذ فناوري هاي پيشرفته و رقابت ها و همكاري هاي نوين آورده شده است.
دورنماي اول: رانندگي با روش هاي اشتراك گذاري سفر، سرویس هاي تبادل داده در خودرو، ارتقاي فناوري و استفاده از مدل هاي نوين كسب و كار مي توانند منابع درآمدي خودرو را تا 30 درصد يعني چيزي حدود 1.5 تريليون دلار افزایش دهند.
دورنماي دوم: با وجود تغيير رويكرد به سمت روش هاي نوين اشتراك گذاري سفرهاي درون شهري، به واسطه پيامدهاي مثبت ناشي از رشد طبقه متوسط در جهان و تداوم رشد اقتصادي در كشورهاي نوظهور به ويژه چين و هند، تغيير رشد ساليانه فروش خودرو از 3.6 درصد درحال حاضر به 2 درصد تا سال 2030 ميلادي خواهد رسيد.
دورنماي سوم: با توجه به اينكه رفتار و عادت هاي مصرف كننده براي انجام سفرهاي شهري درحال تغيير است، پي بيني مي شود از هر 10 خودروي فروخته شده در سال 2030 ميلادي، يک خودرو در قالب اشتراك گذاري سفر به فروش برسد و متعاقب آن بازار خوبي براي اين هدف ايجاد شود.
دورنماي چهارم: ساختار شهر به عنوان مناسب ترين معيار تقسيم بندي كه تعيين كننده رفتار و عادت هاي سفر است در نظر گرفته خواهد شد و جايگزين ديدگاه ناحيه اي و كشوري در بازار خودرو خواهد شد.
دورنماي پنجم: در صور رفع موانع تكنولوژيكي و مسائل قانوني و نظارتي، تا 15 درصد از خودروهاي فروخته شده در سال 2030 مي تواند به خودروهاي تمام خودران اختصاص داشته باشد.
دورنماي ششم: خودروهاي برقي توانسته اند به خودروهاي قابل رقابت و مناسب در بازار تبديل شوند اگرچه سرعت پذيرش آن متناسب با سطح امكانات و ساختار شهر تغيير مي كند.
دورنماي هفتم: چشم انداز روش هاي نوين سفر درون شهري با پيچيدگي و تنوع زياد، بازيگران فعلي صنعت خودروسازي را ملزم به همكاري و رقابت با رقبا، در چند حوزه خواهد كرد.
دورنماي هشتم: بازيگران قديمي صنعت خودروسازي روي كل فرآيند توليد، تمركز و توجه دارند درحالي كه بازيگران جديد تنها در بخش كوچكي از زنجيره ارزش فعال هستند.
حالا از جمله درس هايي كه بايد براي صنعت خودروسازي ايران در مواجهه با تحولات و براي همسو شدن با مسير تكاملي صنعت خودرو، مورد توجه قرار گيرد مي توان به كسب آمادگي به منظور همسو شدن با تغييرات بازار، تقويت صنايع مرتبط و تجهيز شبكه تأمين به منظور حداقل سازي هزينه تدارك عوامل، افزايش درجه انعطاف پذيري با تمركز بر امور تحقيق و توسعه، طراحي مهندسي و توسعه سيستم هاي نرم افزاري و تنوع بخشي خدمات پس از فروش در طول چرخه عمر محصول اشاره كرد.
به اعتقاد مرکز پژوهش های مجلس با توجه به این 8 دورنما، بازيگران فعلي صنعت خودروسازي ايران باید به ايجاد زيرساخت و طراحي استراتژي هاي تصميم گيري جديد براي ترسیم آينده صنعت خودروسازي به لحاظ عدم قطعيت ها، قدرت و نفوذ شركا، اصلاح و تطبيق سازمان بنگاهي و تغيير رويكرد ارزش گذاري در صنعت خودروسازي اقدام کنند. بنابراين لازم است استراتژي صنعت خودروي ايران با تمركز بر عواملي همچون تغييرات بازار خودرو و ورود بازيگران جديد، تمركز بر امور تحقيق و توسعه، طراحي مهندسي و توسعه سيستم هاي نرم افزاري، تقويت صنايع مرتبط و تجهيز شبكه تأمين و تنوع بخشي خدمات پس از فروش در طول چرخه عمر محصول، تهيه و تدوين شود.