اپل برنامه های محبوب در ایران را حذف کرد

نیویورک تایمز منتشر کرد

اپل، در پیامی به توسعه دهندگان ایرانی که برنامه هایشان در اثر تحریم ها از اپ استور حذف شده است، گفت: طبق قوانین امریکا، اپ استور نمی تواند میزبان و توزیع کننده کسب و کارها و برنامه های کشورهایی باشد که توسط ایالت متحده تحریم شده اند.

اپل در ایران حضور رسمی ندارد. به دلیل تحریم های امریکا، شرکت های آیفون به طور قانونی برای فروش در دسترس نیستند و همچنین هم نسخه ای از اپ استور در ایران ارائه نمی شود.

البته این امر مانع ایرانی ها نشد که میلیون آیفون را از کشورهایی مانند دبی و هنگ کنگ قاچاق کنند. همچنین توسعه دهندگان برنامه های ایرانی هزاران برنامه برای کاربران محلی در خارج از ایران ایجاد کرده اند.

پنجشنبه، اپل، برنامه اسنپ که برنامه حمل و نقل مسافر و شبیه اوبر است را از اپ استور حذف کرد. این برنامه در هفته های اخیر گزینه های تحویل موادغذایی، خرید و سایر خدمات را اضافه کرده بود.

اپل، در پیامی به توسعه دهندگان ایرانی که برنامه هایشان در اثر تحریم ها از اپ استور حذف شده است، گفت: طبق قوانین امریکا، اپ استور نمی تواند میزبان و توزیع کننده کسب و کارها و برنامه های کشورهایی باشد که توسط ایالت متحده تحریم شده اند.

تام نوامیر، سخنگوی اپل، صحت این پیام را تایید، اما نظرات بیشتر را رد کرد.

مهدی تقی زاده، بنیان گذار برنامه دلیون، یک سرویس آنلاین تحویل غذا، می گوید برنامه او جز برنامه هایی بوده است که از اپ استور حذف شده است.

او در یک مصاحبه گفت: ما خیلی سخت کار می کنیم و همیشه در حال مبارزه هستیم. تقی زاده برای اعتراض به حرکت و فشار بر اپل برای پایان دادن این سرکوب در توییتر خود #StopRemovingIranianApps را شروع کرده است. با اینکه توییتر در ایران فیلتر است، اما کاربران راه هایی برای اتصال به آن پیدا می کنند.

گوگل اقدامی مشابه علیه برنامه های ایرانی در Play store انجام نداده است. گویا دستورالعمل رسمی آن اجازه پخش برنامه ها را می دهد.

دولت اوباما، محدودیت برای شرکت های فناوری امریکایی و خدمات اینترنتی در ایران را کاهش داده بود. اما دولت ترامپ، تحریم های کلی را اصلاح کرد و حالا تحریم های جدیدی را امضا کرده است. اما مشخص نیست که این تحریم ها به معنای اعمال محدودیت های جدید در شرکت های فناوری باشد.

اپل ماه فوریه به توسعه دهندگان ایرانی گفته بود که به دلیل تحریم ها و جلوگیری از ورود پول ایران به امریکا، هرگونه گزینه پرداخت را حذف کرده است. اما از آن به بعد ایرانی ها در واکنش به تحریم ها، سیستم پرداخت آنلاین خود را در داخل کشور توسعه دادند. بعد از آن ماجرا هم تقریبا تمام برنامه های ایران روش های پرداخت خود را به نقدی و دیگر روش ها تغییر دادند.

تقی زاده می گوید: حذف برنامه های ایرانی توسط اپل به این معنی است که کار ما پیچیده تر خواهد شد. شرکت آنلاین او تلاش زیادی برای جذب مشتریان انجام داده است اما حالا تصمیم گرفته است این تلاش ها را متوقف کند. او می گوید: چه امتیازی وجود دارد زمانی که مردم نتوانند برنامه شما را دانلود کنند؟

محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در توییتر خود از تصمیم اپل برای حذف برنامه ها شکایت کرد و گفت قصد دارد موضوع را دنبال کند.

آذری جهرمی گفته است: 11 درصد بازار تلفن همراه در ایران متعلق به اپل است. احترام به حقوق مشتری، اصولی است که اپل از آن پیروی نکرده است. ما به طور قانونی حذف برنامه ها را پیگیری خواهیم کرد.

به دلیل محدودیت های تجاری امریکا، اپل به طور رسمی در ایران حضور ندارد. سامسونگ یکی از رقبای اصلی آن در ماه فوریه یک مرکز فروش بزرگ در ایران افتتاح کرده است.