به گزارش روابط عمومی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، معاونت پژوهشهای اجتماعی ـ فرهنگی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در گزارشی با عنوان «برنامه تحول سلامت: مطالعه موردی کشور ترکیه» به بررسی برنامه تحول سلامت در کشور همسایه ایران یعنی ترکیه پرداخته و درسهایی را از آن به راهکارها و چالشهای پیشرو ارائه کرده است.
گزارش « برنامه تحول سلامت: مطالعه موردی کشور ترکیه» عنوان میکند که امروزه به دنبال ناتوانی نظامهای مختلف در پاسخگویی به نیازها و انتظارات جدید، گرایشهای زیادی در خصوص انجام تغییرات شکل گرفته است. در همین راستا نظامهای سلامت نیز در معرض تغییرات سریع و الزامات برای روبرو شدن با چالشهای جدیدی همچون تغییرات جمعیت شناختی، الگوی بیماریها، ظهور و باز ظهور بیماریهای همراه با هزینههای رو به افزایش ارائه خدمات سلامت میباشند و این امر سبب شده است که یک بازبینی جامع از نظام مراقبت سلامت و عملکرد آن ضروری باشد.
در این گزارش هزینههای نگهداری پوشش بیمه سلامت و مزایای آن،دستور کار ناتمام عدالت، کیفیت و ایمنی، تقویت بهداشت عمومی و نظام سلامت برای مدیریت بیماریهای مزمن، توسعه فضای مالی برای تداوم سرمایهگذاری در سلامت، مدیریت انتظارات عمومی و پرورش نیروی کار، به عنوان چالشهای پیشروی برنامه تحول سلامت عنوان شدهاند.
این گزارش تصریح میکند که در ترکیه تعامل چندین عامل زمینهای شامل عوامل جمعیتی، اقتصادی، سیاسی، اجتماعی فرهنگی، و تکنولوژیکی یک محیط مناسب را فراهم کرد که در آن ابتکارات سیاستگذاری و ارائه خدمات که از طریق برنامه تحول سلامت معرفی شد از نظر مردم مشروع و قانونی جلوه نمودند که میتوانست حلال مشکلات نظام سلامت ترکیه باشد.ضمن آنکه اصل مرکزی برنامه تحول سلامت که بر حقوق بشر و بهطور خاص بر حق سلامت شهروندان تأکید میکرد به خوبی به اطلاع عموم مردم که خواستار بهبود در حقوق خود یعنی دمکراسی، آموزش و سلامت بودند رسانده شد. تأکید بر حقوق بشر احتمالاً به مشروعیت برنامه تحول سلامت کمک کرد و حمایت گسترده مردم را به همراه داشت.
متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید.