رئیس سازمان غذا و دارو گفت: به حل مشکل پرداخت نشدن مطالبات حوزه دارو خوشبین هستم.
غلامرضا اصغری افزود: هر روز در این زمینه جلسه داریم و پیگیری میکنیم و دنبال عملیاتی کردن پرداخت مطالبات حوزه داریم هستیم.
وی خاطرنشان کرد: تلاش داریم به چند سال قبل بازگردیم، زمانی که تعداد ماههای سررسید مطالبات دارو در حالت عادی و طبیعی قرار داشت.
خبرنگار فانا با دکتر غلامرضا اصغری رئیس سازمان غذا و دارو گفتوگویی انجام داده که به شرح زیر است:
از آخرین وضعیت پیگیری سازمان غذا و دارو برای پرداخت شدن مطالبات صنعت دارو چه خبر؟ قرار بود تا آخر شهریور اتفاقات خوبی بیفتد اما ظاهرا اتفاق خوبی که قرار نیست بیفتد هیچ دوباره موضوع اوراق مرابحه هم مطرح شده است!
ما هر روز در این زمینه جلسه داریم و پیگیری میکنیم و دنبال عملیاتی کردن پرداخت مطالبات حوزه داریم هستیم. اگر بتوانیم این بحث را اجرایی کنیم که پول چرخه دارو را در خودش بچرخانیم، زنجیره دارو هم بهتر خواهد توانست برای سیستم دارویی کشور برنامهریزی کند.
نمیخواهید تاریخی برای پرداخت مطالبات صنعت اعلام کنید؟
خیر، هنوز در حال مذاکره هستیم.
آیا به پرداخت مطالبات خوشبین هستید؟
بله خوشبین هستم که بخش زیادی از مشکل حل شود و اوضاع به حالت طبیعی آن بازگردد.
یعنی وعده میدهید تعداد ماههای سررسید مطالبات دارو کاهش یابد؟
بله و برگردیم به مدت زمانی که در سالهای گذشته وجود داشت و طبیعی بود.
احتمال بهروز شدن پرداخت مطالبات هم وجود دارد؟
خیر چون هیچوقت هم پرداخت مطالبات بهروز نبوده است و این موضوع هم دلایل خاص خود را دارد.
داستان 80 به 20 چیست؟
مفهوم این است که 80 درصد پول دارو در حساب جداگانهای در اختیار چرخه دارویی قرار بگیرد. چون حداکثر سود دارو حدود 20 درصد است. به همین علت 80 درصد پول که مربوط به خود دارو است در حسابی فریز شود و صرفا به چرخه دارو تعلق بگیرد.
در این زمینه توافق شده است؟
توافق شده است که در سطح وزارتخانه این کار عملیاتی شود. هماکنون به دنبال راهکارهای اجرایی آن هستیم تا حساب دارویی خاص در دانشگاهها باز شود و دستورالعملهایی که بتواند چرخه مالی دارو را تسهیل کند.
برخی دانشگاهها این حساب را دارند و برخی ندارند.
آنهایی هم که دارند پول فریز نمیشود.
این نگرانی وجود دارد که حتی در صورت وجود ناظر پول دارو در دانشگاهها صرف امور دیگری به غیر از دارو میشود.
باید سیستم اینگونه باشد که به جزء اینکه در دانشگاه بتوانند برای پرداخت مطالبات شرکت پخش چک بکشند نتوانند پول موجود در حساب دارو را به بخش دیگری بدهند. الان چنین وضعیتی وجود ندارد. ما میخواهیم قانونا کسی حق نداشته باشد از حساب دارو برای امور دیگری غیر از دارو چک بکشد.
به همین علت است که فرایند پرداخت مطالبات کند شده است، چون دنبال سازوکاری در این زمینه هستید؟
دلیل کند شدن پرداخت مطالبات این نیست. دلیلش این است که بیمهها از پرداخت عقب هستند که پرداخت مطالبات هم به تاخیر افتاده است. ما میخواهیم کمک کنیم که سن بدهی دارویی همزمان با سن بدهی بیمهای باشد.
نمیخواهید زمان دقیقی برای پرداخت مطالبات بدهید؟
نمیتوانم تاریخ دقیقی را اعلام کنم. در حال مذاکره هستیم و یک مقدار زمانبر است و نیاز به برطرف شدن مسائل قانونی آن دارد.
دلیل اصرار بر این موضوع این است که گفته میشود در صورت پرداخت به موقع مطالبات نیاز صنعت به افزایش قیمت کاهش خواهد یافت.
البته موضوع پرداخت مطالبات و قیمتگذاری جدا از هم هستند. قیمتگذاری بحث کارشناسی است که مکانیزم دیگری دارد. البته اینکه با پرداخت نشدن مطالبات هزینههای مالی شرکتها افزایش مییابد و آنها مجبور به اخذ وام از بانکها میشوند و در نتیجه هزینههای مالی آنها و در نهایت قیمت تمام شده آنها بالا میرود را قبول داریم.
تکلیف آمارنامه دارویی در دوره مدیریت شما به کجا خواهد رسید؟
هنوز فرصت نکردیم به این موضوع بپردازیم. البته من اعتقاد دارم دوستان و همکاران ما در این زمینه به درستی عمل کردند اما بهرحال هر کاری هم ممکن است یک سری اشکالاتی داشته باشد که نیاز به بهبود دارد.
نظر شما درباره موضوع خرید راهبردی دارو که گویا هلدینگ تامین آوای سلامت به دنبال اجرای آن است، چیست؟
این کار نیازمند سازوکارهای خاص خودش است. بسیاری از کشورها نیز از این ابزار استفاده میکنند. بهرحال خریدار میتواند تخفیفات قابل توجهی هم بگیرد. بستگی به این دارد که خرید به صورت نقدی یا مدتدار انجام میشود. البته من در جریان مستقیم این پیشنهاد نیستم.
گفتوگو از محمدجواد بهآبادی