اتحادیه واردکنندگان دارو درباره مباحث مطرح شده درخصوص قیمت داروهای وارداتی بیانیهای صادر کرد.
متن کامل این بیانیه به شرح زیر است:
با سلام و احترام
اخیراً مطالبی درباره قیمت داروهای وارداتی و نحوه قیمتگذاری آنها توسط وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی در برخی رسانهها منتشر شده است که نگارندگان آنها سعی در زیر سوال بردن سیستم قیمتگذاری داروهای وارداتی و القا گران بودن به نسبت به سایر کشورها نمودهاند. هرچند این امری کاملاً خلاف واقع و غیرمستند بوده و اهداف تجاری و نیات مطرحکنندگان آن جهت تشویش اذهان جامعه پزشکی و به خصوص بیماران و در نهایت حذف رقبای تجاری خود کاملاً مشهود است، لیکن علیرغم این واقعیت اتحادیه واردکنندگان دارو در اجرای وظایف ذاتی خود و در جهت روشن نمودن اذهان عمومی نکاتی را به شرح ذیل در ارتباط با قیمت داروهای وارداتی و روش قیمت گذاری آن اعلام میدارد:
1- قیمت داروهای وارداتی همانند داروی تولید داخل با دقت و وسواس فراوان توسط اداره کل نظارت بر امور دارو و مواد مخدر سازمان غذا و دارو و بر طبق ضوابط مشخص و معین بررسی، تعیین و پایش میشود. قیمتگذاری داروهای وارداتی با روشی شناخته شده در دنیا با نام قیمتگذاری مرجع یا Reference pricing انجام میشود. در این روش مرسوم، قیمت یک داروی وارداتی نمیتواند از قیمت همان دارو در کشورهای دیگر بالاتر باشد. سازمان غذا و دارو برای قیمتگذاری هر قلم داروی وارداتی قیمت همان دارو را در کشورهایی مانند ترکیه، اسپانیا، یونان، عربستان و الجزایر که دارای کمترین قیمتها میباشند ملاک محاسبات خود قرار میدهد که در نتیجه قیمت اکثر داروهای وارداتی کمتر از قیمت های دارو در کشورهای همسایه و به خصوص حوزه خلیج فارس میباشد که البته یکی از دلایل مهم آن هم بزرگتر و رقابتی بودن بازار ایران است.
2- قیمت داروهای وارداتی در هر کشور تابع شرایط خاص آن کشور میباشد از جمله حجم بازار و شمول و یا عدم شمول بیمه بر داروی موصوف، براین اساس شرکتهای داروسازی بینالمللی ممکن است در صورت بزرگ بودن یک بازار تخفیفهای قابل توجهی در قیمتهای خود اعمال نمایند. برای مثال هنگامی که یک کشور، دارویی را در فهرست پوشش بیمهای قرار میدهد شرکت تولیدکننده حاضر میشود قیمت خود را حتی تا حدود 20 % پایین بیاورد.
3- تعدادی از داروهای وارداتی دارای مشابه تولید داخل هستند که عوارض گمرکی آنها 32 درصد است ضمن اینکه این میزان حقوق و سود برای دارو در دنیا بینظیر است بدیهی است نتیجه این امر افزایش قیمت برای مصرفکننده میباشد که بالطبع این افزایش هیچ ارتباطی با قیمت خرید داروی مربوطه و شرکت واردکننده آن ندارد. لازم بذکر است که میزان واردات داروهایی که دارای مشابه تولید داخل میباشند به شدت کنترل شده و توسط سازمان غذا و دارو تعیین و به شرکتهای واردکننده ابلاغ میگردد که در سالهای اخیر سیر نزولی داشته و تعداد زیادی نیز مشمول ممنوعیت کلی واردات شدهاند. این سیاستی است که از جانب دولت به منظور حمایت از تولید داخل انجام میشود. در واقع نیت دولت این است که با اعمال این تعرفهها قیمت داروهای خارجی را در بازار افزایش دهند تا بیماران تمایل بیشتری به مصرف داروی ایرانی پیدا کنند. این سیاست در سایر بازارها مانند بازار خودرو نیز دنبال میشود و به هیچوجه به معنی گرانفروشی شرکتهای وارداتی نیست.
4- در برخی از موارد بعضی از داروها به صورت تحت لیسانس در کشورهای دیگر مانند ترکیه با همان نام تجاری شرکت اروپایی تولید میشوند. طبیعی است قیمت داروی تولید کشور ترکیه ارزانتر از همان دارو( برند) اما ساخت اروپای غربی یا آمریکاست.
5- تجربه نشان داده است که گاهی برخی مدعیان واردات ارزانتر دارو با توجه به عدم ارتباط با خود شرکتهای داروسازی بینالمللی و تولیدکننده اصلی دست به دامن واسطه های نامعتبر (قاچاقچیان) کشورهای همسایه میشوند و متاسفانه راه را برای واردات داروهای تقلبی و قاچاق به کشور هموار نموده و آسیبهای جبرانناپذیری به سلامت بیماران وارد میکنند.
با توجه به مراتب مذکور و با عنایت به روش و مکانیزم قیمتگذاری داروهای وارداتی در سازمان غذا و دارو و واقعیات غیرقابل انکار بازار دارویی کشور، ادعای گران بودن قیمت داروهای وارداتی و یا گرانفروشی شرکتهای واردکننده دارو کاملاً بیاساس و برخلاف واقعیات و مستندات بوده و مطرحکنندگان آن قصد و نیت دیگری داشته و اهداف دیگری را در این ارتباط دنبال میکنند.