تجربه غول سوئدی در هندوستان

آینده شرکت‌های خرده‌فروشی آنلاین چطور در اقتصاد بزرگ آسیایی رقم می‌خورد؟

هندوستان یکی از شرکای نزدیک ایران است و رشد اقتصادی و مدل‌های کسب‌وکار شرکت‌های خارجی در آن، می‌تواند برای فعالان و شرکای اقتصادی در داخل کشور مهم باشد.

سومان باتاچاریا/ تحلیل‌گر اقتصاد هند/آینده نگر

شرکت سازنده لوازم منزل «آیکیا» در حال نفوذ به داخل هند است و پیش از اينكه تجارت الکترونیک خود را در این کشور آغاز کند، از اولین فروشگاه خود در شهر هندی حیدرآباد به‌عنوان یک مورد آزمایشی برای این کار استفاده می‌کند. مدیرعامل شرکت «آیکیا» در هند، پیتر بتزل، می‌گوید که این شرکت برنامه دارد فروشگاه‌هایی را در دیگر شهرهای هند ازجمله بمبئی تاسیس کند و تا اوایل سال آینده نیز عملیات تجارت الکترونیک خود را در این کشور افتتاح کند. «آیکیا» برنامه دارد که تا سال 2025 میلادی،‌ 25 فروشگاه را در این کشور تاسیس کند که به معنی 670 میلیون دلار سرمایه‌گذاری در هندوستان است.

این شرکت برنامه‌ریزی کرده است که بعد از گشایش شعبه بمبئی‌اش در سال آینده و بعد از اينكه بتواند از پس اجرای خدمات و تحویل و مونتاژ محصولاتش برآید، فروش آنلاین و تخفیف‌دهی در فروشگاه‌های الکترونیک خود را در هند راه بیندازد. «آیکیا» مثل خیلی از شرکت‌های دیگر غربی به هندوستان به‌عنوان یک فرصت و بازار بزرگ نگاه می‌کند که در آن،‌ طبق تخمین‌های موسسات تحقیقات بازار، تعداد خریداران آنلاین انتظار می‌رود تا سال 2025 به رقمی بین 300 تا 350 میلیون نفر برسد. گزارش شده است که این شرکت انتظار دارد فروش آنلاینش در هند به سهم بزرگ 6 تا 7 درصد کل فروش الکترونیکش در ده‌ها کشوری برسد که اکنون در آنها این سرویس در حال اجرا است. «آیکیا» در میان‌مدت روی شعبه‌های فیزیکی خود تمرکز خواهد کرد تا مشتریانش وقتی از شبکه‌های اجتماعی طراحی‌های این شرکت را می‌بینند، بتوانند تجربه دیدن اجناس از نزدیک را داشته باشند.

ستیش مینا، یک تحلیل‌گر آینده بازار در موسسه «فارستر»، می‌گوید: «حتی اگر خرید به‌صورت آنلاین انجام نشود، میزان زیادی از تاثیرگذاری دیجیتال در آن وجود دارد. آنها به طرح‌ها در شبکه‌های اجتماعی نگاه می‌کنند و به دنبال این هستند که دریابند آیا این طرح‌ها در بازار در دسترس است و کسانی که این مشتریان را هدف قرار می‌دهند در خدمات فناوری اطلاعات کار می‌کنند.»

آمیت وادهوا، رئیس شرکت «دنتسو ایمپکت» که شاخه امور خلاقه شرکت «آیکیا» در هند است، می‌گوید که این شرکت در ماه‌های پیش رو تبلیغات،‌ محتواها و نمایش آگهی‌های خود را در شبکه‌های اجتماعی بارگذاری خواهد کرد. با این حال، هنوز دیگر کارشناسان می‌گویند که فروش اقلام بزرگ مبلمان نیازمند فروشگاه‌های فیزیکی است تا بتواند موفق شود،‌ نقشی که شرکت «آیکیا» نشان داده می‌تواند با موفقیت در آن بازی کند.

نیرمالیا کومار، تحلیل‌گر خرده‌فروشی و استاد بازاریابی در دانشگاه مدیریت سنگاپور، می‌گوید: «بازار آنلاین برای مبلمان در هند بسیار کوچک است. فروش آنلاین برای اقلام با ابعاد خرد و کوچک کار می‌کند اما مشتریان برای تصمیمات مهم و بزرگ مایل هستند که خریدهای آفلاین انجام بدهند، یعنی به فروشگاه‌های فیزیکی بروند و جنس‌ها را پیش از خرید ببینند و حتی امتحان کنند.»

با وجود فرصت‌هایی که در زمینه افراد حرفه‌ای جوان و شهری برای بازار وجود دارد – بر اساس تخمین کومار،‌ تقریبا 50 تا 60 میلیون مشتری – شرکت «آیکیا» با رقابت با شرکت‌های دیگر خرده‌فروشی آنلاین در هند ازجمله «هوم‌لین»،‌ »پپرفری»، «اربن لدر» و «لیواسپیس» روبه‌رو است. در این میان،‌ غول‌های تجارت الکترونیک مثل «آمازون» و «وال‌مارت» که اخیرا شرکت فروش آنلاین «فلیپ‌کارت» را به 15 میلیارد دلار خریده است، در حال پیشروی در این فضا هستند. اما با وجود اشتیاقی که برای خرده‌فروشی آنلاین در میان مشتریان هندی وجود دارد، طی سال گذشته شرکت‌های فروش صرفا آنلاین مبلمان که رقبای «آیکیا» به حساب می‌آیند، شروع کردند به تاسیس فروشگاه‌های فیزیکی در شهرهای مختلف هندی و فروشگاه‌های بزرگی را به وجود آوردند تا مشتریان بتوانند اقلام اغلب گران و با حجم زیاد را در این فروشگاه‌ها از نزدیک ببینند. تحلیل‌گران بازار به «آیکیا» نیز پیشنهاد کرده‌اند که می‌تواند شور و شوق مشتریان خود را با تجربه فیزیکی از برند ارضا کند تا این کار مکملی باشد برای کسب‌وکار دیجیتال شرکت. کومار می‌گوید: «آیکیا همواره یک فروشگاه مقصد برای مشتریان بوده است و مشتریان بخشی از روز را همراه با خانواده خود در شعبات این شرکت می‌گذرانده‌اند.»

شرکت برنامه دارد که شعبه حیدرآباد خود را تبدیل به جایی کند که در آن، تجربه خرده‌فروشی سوئدی به تجربه‌ای هندی‌شده تبدیل می‌شود. در این شعبه هزار صندلی رستورانی قرار خواهد داشت تا غذاهای سوئدی و هندی سرو شود. به‌جای اينكه این شرکت فضاهای فیزیکی خیلی عظیمی به خود اختصاص دهد و همچنین تبلیغات عرفی و شهری زیادی داشته باشد،‌ سعی می‌کند مشتریان خود را در هند از طریق شبکه‌های اجتماعی مثل فیس‌بوک و توئیتر و اینستاگرام پیدا کند و ابتدا آنها را ترغیب کند که به فروشگاه‌های فیزیکی آن در شهرهای مختلف بیایند و بعدتر، فروش الکترونیک خود را نیز قوی‌تر کند. به‌ نظر می‌رسد که این روند در دیگر شرکت‌های خارجی خرده‌فروشی در هندوستان نیز دنبال شود و آینده این شرکت‌ها در آسیا، علاوه بر چین در هند رقم بخورد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.