دو عضو هیات نمایندگان اتاق تهران از دستاوردهای سفر به بلاروس میگویند:
حضور هیات تجاری اعزامی اتاق بازرگانی تهران به بلاروس، و مذاکراتی که بین دو طرف با فعالان بخش خصوصی و مقامات دولتی در مینسک برگزار شده است، نشان از علاقهمندی دو طرف به توسعه مراودات، بهرغم مشکلات موجود مانند تحریم دارد و هر دو کشور مشتاق هستند از توان و ظرفیت خود برای تعریف و ایجاد مسیرهای جدید تجارت بهره ببرند. این همکاریها به ویژه در حوزه صنعت دارو، غذا و ماشینآلات میتواند به زودی به سرانجام برسد به شرطی که کمیسیون مشترک دو کشور بتواند راهکاری برای نقل و انتقال پول یا تهاتر کالاایجاد کند.
سفر چهار روزه هیات تجاری اتاق تهران به «مینسک» پس از ساعتها ملاقات و گفتوگو با تجار و صاحبان صنایع بزرگ کشور بلاروس به پایان رسید. سفری که به دعوت اتاق بازرگانی بلاروس و به منظور شناخت بازار این کشور صورت گرفت. ظرفیتها و فرصتهای همکاری و نیز علاقمندی طرف مقابل برای ارتقای سطح مبادلات چنان قابل توجه بود که محمدحسن دیدهور، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران در همایش تجاری بلاروس- ایران پیشنهاد تاسیس اتاق مشترک را مطرح کرد. فعالان اقتصادی دو کشور امیدوارند که با پشتیبانی دولتها و نیز اتاقهای بازرگانی بتوانند موانع همکاری با یکدیگر را که مهمترین آن مشکلات بانکی است، کنار بزنند.
دوستان دوران سخت
محمدرضا نجفیمنش، رییس کمیسیون بهبود کسب و کار و رفع موانع تولید اتاق بازرگانی تهران که یکی از اعضای هیات اعزامی به بلاروس بود، در گفتوگو با روابط عمومی اتاق تهران با اشاره به اینکه اعزام این هیات به مینسک از چند جنبه دارای اهمیت بود، برخی از دستاوردهای این سفر را برشمرد و گفت: در شرایطی که کشور ما در معرض تحریم قرار گرفته است، سیاست ما باید تنوع بخشی به شرکای تجاری باشد؛ کشورهایی که امکان تبادل تجاری با آنها وجود داشته یا میتوان این امکان را به وجود آورد. در واقع اگر بیکار بنشینیم تحریمکنندگان به هدف خود نایل خواهند آمد. در عین حال این نکته قابل توجه است که کشورهایی که در شرایط سخت با ایران همکاری میکنند، به طور حتم در شرایط عادی نیز راحتتر میتوان برای همکاری روی آنها حساب باز کرد.
او با اشاره به ملاقاتهایی که میان فعالان اقتصادی ایران و بلاروس شکل گرفت توضیح داد: حضور نمایندگان بیش از 70 شرکت بلاروسی در همایش تجاری بلاروس- ایران که در محل اتاق بازرگانی این کشور برگزار شد، نشاندهنده علاقمندی طرف مقابل برای توسعه مناسبات بود. به طوری که در ملاقاتهای مستقیم و مذاکرات رو در رو، میزهای مذاکره یک لحظه خالی نمیماند و فعالان اقتصادی بلاروس حتی در انتظار میایستادند تا مذاکراتی را با طرف ایرانی به انجام برسانند.
او ادامه داد: در زمینههای خاصی هم توانستیم موقعیتهای جدیدی پیدا کنیم. برای مثال،یکی از شرکتهای بلاروسی، متقاضی خرید لنت بود. افرادی ظرفیتهای مناطق آزاد این کشور را برای سرمایهگذاریهای مشترک معرفی کردند. گروه دیگری، نسبت به خرید نفت از ایران و صدور کالاهای مورد نیاز ایران اعلام آمادگی کردند. همچنین ما بازدیدی از یک کارخانه ریختهگری داشتیم که پیش از خروج این کارخانه آنها مشخصات و درخواست خود را برای ما ایمیل کردند. افزون بر این، یک شرکت تصفیه صنعتی آب و همچنین آبشیرینکن آمادگی خود را برای همکاری با ایران اعلام کرد.
نجفی منش با بیان اینکه امکان فعالیت و توسعه مراودات با کشور بلاروس وجود دارد، افزود: اگر همکاری با سایر کشورها از جمله بلاروس صورت گیرد، کشورهایی که برای همکاری با ایران مردد هستند، نیز این تردید را کنار خواهند گذاشت.
سرمایهگذاری در بخش بایوتک و بسته بندی دارو
محمود نجفی عرب، رییس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق اتهران نیز که هیات اعزامی اتاق تهران به بلاروس را همراهی میکرد، درباره زمینههای همکاری دو کشور گفت: بلاروس، در حوزه تولید دارو از وضعیت مناسبی برخوردار است و درعین حال بسیاری از داروهای موردنیاز خود را نیز به صورت محصول نهایی وارد میکند. حجم بازار داروی این کشور حدود 500 میلیون دلار بوده و داروهای وارداتی خود را از کشورهای حوزه CIS و البته برخی کشورهای اروپایی تامین میکند.
او گفت: سرمایهگذاری دارویی در بلاروس از دو جهت قابل انجام است؛ نخست در بخش بایوتک، مشابه آنچه در ترکیه انجام گرفت. در حال حاضر، سه شرکت داروسازی ایرانی در حد مختصری صادرات محصول نهایی به بلاروس دارند. شرکت سیناژن نیز تلاش کرده که بتواند داروهای خود را در این بازار به ثبت برساند اما با موانعی مواجه شده است. به نظر میرسد، این امکان وجود دارد که بتوانیم با توافق دو طرف، داروهایی که توسط در وزارت بهداشت ایران ثبت میشوند، بدون گذراندن مراحل ثبتی کشور بلاروس وارد بازار آن شوند، شبیه آنچه در عراق صورت گرفت. من فکر میکنم باید این موضوع را از طریق اجلاس کمیسیون مشترک دو کشور که در مهرماه و در سطح وزرای صنعت برگزار میشود، پیگیری کرد. در عین حال فکر میکنم، شرکتهای دارویی ایرانی مانند سیناژن، از ظرفیتهای خوبی برای حضور در این بازار برخوردارند و باید مقدمات حضور این شرکتها در بلاروس را ظرف دو سه هفته آینده فراهم کنیم.
او ادامه داد: روش دیگری که میتواند همکاری دارویی ایران و بلاروس را توسعه دهد، سرمایهگذاری مشترک است؛ به طوری که در گام نخست، این همکاریها را حداقل از حوزه بستهبندی دارو شروع کنیم و در ادامه تا مراحل نهایی پیش برویم تا از مزیتهای تولید دارو در این کشور نیز بهرهمند شویم.
این عضو هیات نمایندگان اتاق تهران گفت: با توجه به توانمندی دارویی ایران، من مطمئن هستم چنانچه بتوانیم داروهای خود را در بلاروس به ثبت برسانیم، امکان ورود داروهای ایرانی به بازار کشورهای حوزه CIS نیز فراهم میشود.