5 چالش اصلی صنعت دارویی کشور چیست؟
ما یک بیماریای در صنعت دارو داریم و آن هم این است که بزرگترین خریدار دارو دولت است، بزرگترین بدهکار به بخش خصوصی هم باز دولت است.
صنعت دارویی کشور در سال های گذشته همیشه با مشکلات و چالش های بسیاری دست و پنجه نرم کرده است، صنعتی بسیار با اهمیت که جان انسان ها و بیماران دردمند به آن وابستگی بسیار شدیدی دارد؛ در زیر مهم ترین چالش های این صنعت در کشور را از نظر کارشناسان و تولیدکنندگان داخلی مرور می کنیم:
1
بزرگترین مشکل در بخش درمان یعنی محصول پزشکی و دارویی این است که ما جایی به اسم وزارت بهداشت داریم که کاری را که باید انجام نمیدهد ولی کارهای دیگری میکند؛ یعنی هیچچیز سر جای خودش نیست. وزارت بهداشت در جایگاهی است که باید منافع بیمار را در نظر بگیرد؛ یعنی مطمئن باشد که اگر واحدی میخواهد محصولی را تولید کند، بهترین کیفیت را داشته باشد ولی حالا در مواجهه با دارو این گونه نیست. از سوی دیگر دخالتهای وزارت بهداشت در همهچیز پایان ندارد؛ برای مثال دائم میگویند مواد اولیه را از فلان جا بخر، فلان کار را آنجا بده و… توجه داشته باشید طبق قانون، وزارت بهداشت دو محدودیت بیشتر نمیتواند برای بحث دارو بگذارد، که یکی محدودیت فنی و دیگری تعرفهای است و این در شرایطی است که شاهد انواع دخالتهای وزارت بهداشت در کار هستیم.
2
بیمهها داروهای تولیدی تحت لیسانس را زیر پوشش قرار نمیدهند؛ در ایران ما یک بیمه عمومی داریم که درواقع دولتی است و داروی تحت لیسانس را به دلیل گرانی تحت پوشش قرار نمیدهد و تنها داروهای ارزان تولید داخل را مشمول دفترچه میداند. توجه داشته باشید که وقتی دارویی تحت پوشش بیمه نیست عملا از سوی پزشکان هم در نسخه نوشته نمیشود.
3
مشکل بعدی دخالت در قیمتگذاری است، یعنی شما نمیتوانید قیمتی را که دوست دارید برای محصولتان بگذارید و در بازار رقابتی قیمت تعیین شود زیرا قیمتگذاری را دولت انجام میدهد و گاهی حتی پایینتر از قیمت تولید قیمت تعیین میکنند. برای مثال ما همین الان محصولی داریم که با مجوز خود وزارت بهداشت آوردیم، قیمت مواد اولیه را وزارت بهداشت تایید کرده، قیمت فروشی که الان به ما داده پایینتر از قیمت تمامشده ماست. حالا نکته این است که همین دارو به صورت قاچاق وارد میشود و به قیمت چندین برابر به فروش میرسد.
4
رقابت منفی شرکتهای داخلی با یکدیگر و تلاش برای به دست آوردن سهم بیشتر از بازار به هر قیمتی که شده مشکل بعدی است که الان بسیار دیده میشود. در واقع کار به جایی رسیده است که شرکتهای رقیب سیاستگذاریهای دارویی را در کشور انجام میدهند. الان بیش از 48 شرکت داروسازی دولتی و نیمهدولتی در کشور وجود دارد که بیش از 60 تا 65 درصد سهم بازار را از آن خود کردهاند و بخش خصوصی در صنعت داروی کشور بسیار ضعیف است و هرجایی بخش خصوصی بخواهد کاری را انجام دهد آنها مانعتراشی میکنند.
5
ما یک بیماریای در صنعت دارو داریم و آن هم این است که بزرگترین خریدار دارو دولت است، بزرگترین بدهکار به بخش خصوصی هم باز دولت است.