رقابت در بازار بین‌المللی با دست‌های خالی

اعضای هیات رئیسه و هیات نمایندگان اتاق تهران از شهرک بهسازی صنایع چوب بازدید کردند

در جریان بازدید رئیس و اعضای هیات نمایندگان اتاق تهران از شهرک بهسازی صنایع چوب ایران، فعالان این صنعت عنوان کردند که در حالی در بازارهای بین‌المللی به رقابت با رقبای قدرتمند مشغول هستند، که در داخل نیز زیر فشار محدودیت‌ها و مشکلات جدی قرار گرفته‌اند.

 تعدادی از اعضای هیات رییسه و هیات نمایندگان اتاق تهران از شهرک بهسازی صنایع چوب ایران به عنوان مدرن ترین شهرک صنعتی چوب و مبلمان کشور بازدید کرده و از نزدیک با توانمندی‌های فعالان مستقر در این شهرک آشنا شدند.

یکی از برنامه‌های اتاق تهران در سال 1397 برگزاری تور توليد ملي در جهت معرفي توانمندي‌های كسب و كارهاي موفق کشور بوده است که ریشه آن در نشست‌های هیات رئیسه اتاق تهران و هیات مدیره تشکل‌های اقتصادی بخش خصوصی است. نمایندگان بخش خصوصی در اتاق تهران، در بازدید اخیر خود راهی شهرک بهسازی صنایع چوب ایران واقع در منطقه احمدآباد مستوفی شدند تا در جریان آخرین تحولات این صنعت و مشکلات صاحبان کسب و کارهای این حوزه قرار گیرند.

گروه بازدیدکننده اتاق تهران در ابتدا پای سخنان حسن عبدالهی، بنیانگذار و طراح شهرک بهسازی صنایع چوب ایران، نشستند. عبداللهی بعد از تجربه موفق راه‌اندازی و توسعه کسب‌وکار مبلمان در ایالات متحده با واگذاری آن، به ایران برگشت و سرمایه خود را در راه توسعه صنعت مبلمان در ایران به کار گرفت که نتیجه آن شهرک بهسازی صنایع چوب است.

به گفته عبداللهی این شهرک شامل 200 هکتار مساحت است که هم‌اکنون 100 هکتار آن به بهره‌برداری رسیده است و در این قطعه تاکنون 90 واحد تولیدی احداث شده و حدود 3 هزار نفر در آن مشغول به کار شده‌اند. مجوزها برای آغاز به کار و بهره‌برداری از فاز دوم این شهرک که در 100 هکتار دیگر احداث می‌شود نیز دریافت شده است.

عبداللهی با اشاره به مشکلات فراوانی که در حوزه‌های مختلف مانند بیمه، مالیات، عوارض و … با نهادها و سازمان‌های مختلف دارد، افزود: از روزی که کار را در اینجا شروع کرده‌ام، یک ریال حقوق و دستمزد نگرفته‌ام. با این که رئیس هیات مدیره شهرک هستم تمام خواسته‌ام این بود که بتوانم کار ماندگاری برای صنعت کشور انجام دهم. با این حال دائماً گرفتار در پیچ و تاب قوانین و مقررات مختلفی هستیم که مانع از پیشرفت و توسعه کار می‌شود.

در ادامه حسن احمدیان، رییس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان مبلمان ایران، با ارائه این توضیح که صنعت مبلمان صرفاً شامل مبلمان خانگی نیست و تولیدات آن شامل کابینت، پارتیشن، میز و صندلی، تجهیزات فروشگاهی و غرفه‌سازی نیز ‌می‌شود، ادامه داد: گردش مالی این صنعت سالانه، معادل 8 تا 9 میلیارد دلار است و پس از خودرو یکی از بزرگ‌ترین صنایع کشور به شمار ‌می‌آید. در عین حال، 8 درصد اشتغالزایی صنعتی را به خود اختصاص داده است و حدود  30 الی 40 هزار واحد صنفی نیز به عرضه محصولات این صنعت مشغول هستند. به رغم این ظرفیت‌ها، صنعت مبلمان در کشور مغفول مانده است.

او افزود: بسیاری تصور می‌کنند این صنعت صرفا معطوف به چوب است اما توسعه تولید مبلمان صنایع دیگری مانند فلزات و تراشکاری، صنعت نساجی، رنگ، یراق‌آلات، سنگ‌های تزئینی و … را نیز به راه می‌اندازد.

پس از این توضیحات مقدماتی، تور بازدید از واحد‌های مختلف مستقر در این شهرک آغاز شد و تولیدکنندگان ضمن بیان دستاوردهای واحد تولیدی خویش، مشکلات و موانع پیش روی خود را نیز با رییس اتاق تهران و هیات همراه او در میان ‌می‌گذاشتند. اما از آنجا که این واحد‌ها بخشی از مواد اولیه خود را از طریق واردات تامین ‌می‌کنند، چنین بیان داشتند که در ماه‌های اخیر به دلیل محدودیت‌های تجاری اعمال شده از سوی دولت با مساله دسترسی به مواد اولیه و افزایش قیمت تمام شده مواجه شده‌اند.

به گفته فعالان این صنعت، واردات بخش عمده‌ای از کالاهای موردنیاز آنها ممنوع شده است در حالی که تولید داخل جوابگوی این نیاز نیست. هم‌چنین جهش و بی‌ثباتی نرخ ارز نیز این صنعت را دچار صدمه زیادی کرده است.

در بازدید از بخش‌های مختلف این شهرک، رئیس و اعضای هیات نمایندگان اتاق تهران از کارگاه‌های مختلف تولید میز و صندلی، کابینت و دکور آشپزخانه و نیز دیوارهای چوبی دیدار کردند، دیوارهایی که به گفته فعالان این صنعت می‌تواند جایگزین مصالح سخت بتونی شود که علاوه بر انعطاف‌پذیری و مقاومت بالا در برابر زلزله، در صورت بروز سانحه نیز صدمات زیادی برجای نمی‌گذارد. ضمن این که در صرفه‌جویی انرژی نیز بسیار مقرون به صرفه‌تر عمل می‌کند.

می‌توانیم از رقیب قدرتمندی مانند ترکیه هم عبور کنیم

در انتهای این بازدید، مسعود خوانساری، رییس اتاق تهران طی نشستی با صاحبان کسب و کار در این شهرک به روند تحولات در صنعت چوب و مبلمان پرداخت و گفت: صنعت مبلمان جزو صنایع اشتغال‌زا و درآمدزا محسوب ‌می‌شود. واردات در این حوزه از حدود 200 میلیون دلار در دهه 1380 به حدود30 میلیون دلار کاهش یافته و در مقابل، صادرات در این بخش نیز به حدود30 میلیون دلار رسیده است.

رییس اتاق تهران با بیان اینکه رفع موانع توسعه کسب و کارها در این صنعت ‌می‌تواند ایران را در منطقه زبانزد کند، افزود: اکنون رقیب ایران در صنعت مبلمان ترکیه است. اما با رفع موانع موجود و توسعه این صنعت در ایران، ‌می‌توان به تصاحب بازارهای منطقه از جمله بازار کشورهای حاشیه خلیج فارس امیدوار بود.

 او گفت: باید از آقای عبدالهی تقدیر کرد که با اجرایی کردن ایده خود، بخشی از فعالان صنعت مبلمان را در این شهرک گردهم آورده‌اند.

مسعود خوانساری با بیان اینکه مسایلی نظیر تلاطم ارزی و تحریم، مشکلات صنعت را مضاعف کرده است، ادامه داد: اگرچه اکنون این صنعت دچار بحران شده است اما این دوران نیز گذراست. امیدوارم هر چه سریع‌تر بخش‌های دیگر این شهرک از جمله نمایشگاه دائمی تولیدات واحدهای صنعتی، به منظور معرفی توانمندی‌ها و رونق کسب و کارهای مربوط به آن راه‌اندازی شود.

رئیس اتاق بازرگانی تهران در انتهای سخنان خود از برنامه های اتاق برای حمایت از فعالان این صنعت و رفع مشکلات آنان سخن گفت.

از بازار قطر غافل نشویم

 در ادامه، حامد واحدی، عضو هیات رییسه اتاق تهران، پیشرفت صنعت مبلمان از مرحله سنتی به مدرن و پست‌مدرن را شگفتی‌ساز خواند و گفت: این صنعت در ایران به لحاظ همجواری با کشور روسیه به عنوان قطب تولید چوب و نزدیکی به خاورمیانه به عنوان یک بازار بزرگ، دارای مزیت نسبی است.

او ادامه داد:«قطر که میزبانی جام جهانی 2022 را برعهده دارد، در حال تجهیز بناهای زیادی اعم از ورزشگاه، هتل‌ها، رستوران‌ها و اماکن ورزشی و تفریحی است و به تولیدات صنعتی ایران در این بخش بسیار نیاز دارد. بنابراین، فعالان این صنعت نباید نسبت به بازار قطر غفلت بورزند.

 این عضو هیات رییسه اتاق تهران با اشاره به اینکه اشتغال یک میلیون نفری در این صنعت قابل ارتقا به سه الی چهار میلیون نفر است، بر راه اندازی سریعتر نمایشگاه این شهرک و همچنین پیگیری این شهرک برای انتخاب به عنوان منطقه ویژه اقتصادی تاکیدکرد.

محمدرضا نجفی‌منش، عضو هیات نمایندگان و رییس کمیسیون تسهیل کسب و کار اتاق تهران نیز عنوان کرد که فعالان صنعت مبلمان و چوب ‌می‌توانند مشکلات خود را به این کمیسیون و معاونت کسب و کار اتاق تهران انعکاس دهند تا مورد رسیدگی قرار گیرد.

در ادامه عبدالهی بنیانگذار شهرک بهسازی صنایع چوب ایران با اشاره به اینکه مقدمات ایجاد نمایشگاه دائمی‌ در حال اجراست، ادامه داد: این نمایشگاه صرفاً به تولیدکنندگان اقصی نقاط کشور اختصاص خواهد یافت. این شهرک ‌می‌تواند به قطب تولیدکنندگان مبل در کشور تبدیل شود.

حسن احمدیان نیز با اشاره به اینکه بخش عمده‌ای از مشکلات تولیدکنندگان معطوف به مسایلی نظیر بیمه، مالیات بر ارزش افزوده و بستانکاری از نهادهای دولتی و عمومی است گفت: این مشکلات ‌می‌تواند از طریق ارتباط تنگاتنگ تولیدکنندگان در شهرک، اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان مبل و اتاق بازرگانی تهران مورد پیگیری قرار گیرد. همچنین برای اصلاح برخی سیاست‌های دولتی که مشکل‌ساز ‌می‌شود، ‌می‌توان از جایگاه اتاق بازرگانی بهره گرفت. در واقع حمایت اتاق تهران از این صنعت ‌می‌تواند قدرت چانه‌زنی ما را ارتقا دهد.

او در پایان سخنان خود از نامه‌نگاری اتاق بازرگانی تهران با وزارت امور خارجه برای تسهیل فرآیند برگزاری نمایشگاه چوب و مبلمان در قطر خبر داد. احمدیان در خاتمه گفت: شهرک بهسازی صنایع چوب ایران، تنها با حمایت اتاق بازرگانی تهران به قطب صنایع چوب تبدیل می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.