مهدی معصومی اصفهانی از وضعیت این روزهای صنعت مرغداری میگوید
عضو هیات نمایندگان اتاق تهران معتقد است سختگیری و سرکوب قیمت کالا، بهمراتب میتواند آثار زیانبارتری برای مصرفکننده نهایی داشته باشد.
مهدی معصومی اصفهانی، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران با اشاره به اینکه در شرایط کنونی، صاحبان صنایع با مشکل تامین ارز و حمل و نقل مواجه هستند، از فشارسازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرفکنندگان برای تثبیت قیمتها انتقاد کرد و گفت: سازمان حمایت در شرایط کنونی، بیش از آنکه نسبت به قیمت کالاها حساسیت داشته باشد، باید تمرکز خود را به موجودی اقلام مورد نیاز کشور و تامین آن معطوف کند. چرا که فشار بیش از حد به تولیدکنندگان و واردکنندگان سبب میشود فعالان اقتصادی از تولید یا واردات این اقلام صرفنظر کنند و در نتیجه موجودی کالاها در کشور کاهش پیدا کرده و کمبودها دائمی شود.
او با بیان اینکه کمبود کالا آثار زیانبارتری به همراه خواهد داشت، ادامه داد: در شرایطی که فعالان اقتصادی و صاحبان بنگاهها با مشکلاتی در زمینه نقل و انتقال ارز و افزایش کرایه حمل به دلیل مشکلات کامیونداران مواجه شدهاند، سازمان حمایت باید دست از فشار بردارد؛ چرا که اگر کالا به وفور در کشور وجود داشته باشد، بازار کشش افزایش قیمت آن را نخواهد داشت. اما زمانی که کالایی با کمبود مواجه میشود، سازمان حمایت نیز برای تثبیت یا کاهش قیمت آن به تولیدکنندگان و واردکنندگان فشار میآورد.
او با اشاره به اینکه این فشارها شامل صنعت مرغداری نیز شده است، گفت: فعالان صنعت مرغداری با چالش قیمتگذاری روی محصولات و نهادههایشان دست به گریبان هستند؛ مواد اولیه در صنعت مرغداری شامل غلات و افزودنیها میشود که در زمینه غلات نگرانی از بابت موجودی و تامین آن تا پایان سال وجود ندارد؛ چرا که هم در انبارها موجود بوده و هم واردات آن در حال انجام است. افزودنیها نیز که شامل ویتامینها و واکسنها میشود، بخشی از اقلام وارداتی ترخیص شده و بخش دیگری از آن نیز در حال ترخیص است. اما ممکن است در مقاطعی کمبودهایی ایجاد شود.
معصومی با بیان اینکه مرغ و تخممرغ تا پایان سال با افزایش قیمت چشمگیری مواجه نخواهد شد، افزود: مرغ و تخممرغ کالاهایی قابل احتکار نیستند و ممکن است در مقاطعی با 10 درصد افزایش قیمت یا کاهش قیمت به فروش برسد. در واقع، اگر دولت و سازمان حمایت نسبت به قیمتها سعه صدر نشان دهند، مسالهای در زمینه تامین کالا تا پایان سال به وجود نخواهد آمد.
او گفت: در ماههای گذشته و در مقطعی، بیش از سه ماه به واردات هیچ یک از افزودنیها ارز تخصیص نیافت و کمبود زیادی در این بخش پدید آمد. اکنون حدود 10 الی 15 روز است که این ارز تخصیص یافته است. البته به دلیل آنکه این ویتامینها و واکسنها به مدت طولانی قابل ذخیره نیست و به صورت روزانه به مصرف میرسد باید همواره در دسترس باشد و واردات آن به صورت منظم انجام گیرد. در غیر این صورت، کمبود آنها عوارضی نظیر افزایش قیمت محصول نهایی را در پی خواهد داشت. اگرچه، در نهایت این افزایش قیمتها، قیمت مرغ و تخممرغ را چندان افزایش نخواهد داد.
مهدی معصومی درباره وضعیت تولید در صنعت مرغداری توضیح داد: تولید مرغ و تخممرغ به اندازه مصرف داخل بوده و نیازی به واردات ندارد. سالانه معادل 900 هزار تن تخممرغ در کشور تولید میشود و سرانه مصرف آن به ازای هر نفر 180 تخممرغ است. تولید مرغ نیز به حدود 2 میلیون و 200 هزار تن میرسد که سرانه مصرف آن معادل 25 کیلو به ازای هر نفر برآورد شده است. در این صنعت فعلاً امکان صادرات وجود ندارد؛ به این دلیل که ارز 4200 تومانی به آن تخصیص مییابد.