فَتوین در مقابل ماگا

دوران طلایی گروه فانگ به پایان رسیده است

تاريخ 1397/08/01

شرکت‌های تکنولوژیک طی چند سال اخیر تمام اخباری را که مربوط به «ثروت» می‌شود به خود اختصاص داده‌اند. تا امروز تمام خبرها حاکی از رشد سرسام‌آور ثروت شرکت‌هایی بود که در توسعه «شبکه‌های اجتماعی» فعالیت دارند، اما گویا آینده از آنِ آنها نخواهد بود. «شبکه اجتماعی» که زمانی همه‌چیز بود، شاید به زودی سرنوشت جدیدی را برابر خود ببیند.

ترجمه: نسیم بنایی/ آینده نگر / منبع اصلی: اکونومیست

 کمپانی اپل در 31ژوئیه نتایج خود برای چهارماهه سوم را اعلام کرد که به راحتی پیش‌بینی تحلیل‌گران را شکست می‌دادند. درآمدهای این کمپانی به نسبت دوره یکسان در سال 2017، 17درصد رشد کرده بود و سود هم 32درصد بیشتر شده بود. سهام این شرکت هم 4درصد رشد از خود نشان می‌داد. اما اپل به تنهایی مسیر رسیدن به حجم سرمایه یک‌تریلیون دلار را طی نکرد (به نمودار توجه کنید).

شدت حرکت صعودی هنوز حفظ شده و فروش و سود رو به رشد است اما قانون گرانش اقتصادی نیز هنوز قوت خود را از دست نداده. در واقع دوران فانگ – یعنی فیس‌بوک، آمازون، اپل، نت‌فلیکس و گوگل (که کمپانی اصلی‌اش آلفابت است)- شاید در حال نزدیک شدن به پایان خود باشد و جا را برای دورانی باز می‌کند که در آن دو گروه از شرکت‌های تکنولوژیک مسیری گوناگون را طی می‌کنند.

گروه فانگ و تعداد اندکی از شرکت‌های در حال رشد، بیش از نیمی از عایدات را در 500 ایندکس سهام S&P به خود اختصاص دادند. برای مثال قیمت سهام نت‌فلیکس، بین ژانویه و ژوئیه بیش از دو برابر شده است. توئیتر هم تقریبا همین وضعیت را دارد. ارزش فیس‌بوک نیز که در ماه مارس پایین بود به خوبی بازیابی شده است.

با اینکه وضعیت سهام این شرکت‌ها خوب بود، اما نسبت به اخبار بد بسیار آسیب‌پذیر بودند. این مسئله برای اولین بار نظر نت‌فلیکس را به خود جلب کرد. کمپانی نت‌فلیکس در اواسط ماه اعلام کرد که مشترکان کمتری نسبت به پیش‌بینی به خود اضافه کرده است. سپس این صحبت توسط فیس‌بوک و توئیتر هم انجام شد و هردو اعلام کردند که رشدشان متوقف شده یا کمتر از حد پیش‌بینی صورت گرفته. ارزش سهام هرسه این شرکت‌ها حدود 20درصد سقوط کرد.

این اخبار در حالی به گوش می‌رسید که دیگر غول‌های عرصه تکنولوژی به پیشرفت خود ادامه می‌دادند. مایکروسافت که بزرگ‌ترین کمپانی نرم‌افزاری جهان است، برای اولین بار به درآمد سالانه 100میلیارد دلاری رسید. آلفابت و آمازون هم رشد بسیار بالا و رکوردهایی جدید از خود به ثبت رساندند.

یک مرزبندی جدید

این نتایج متفاوت نشان‌دهنده مسیر توسعه‌ای گسترده‌تر است. اینکه تمام گروه فانگ و چند شرکت دیگر را در یک دایره قرار دهیم عملی نادقیق است. احتمالا مجبور باشیم در آینده به سمت یک تقسیم‌بندی جدید برویم: گروهی که مصرف‌کننده‌محور هستند و آنها را «فَتوئین» (یعنی فیس‌بوک، توئیتر و نت‌فلیکس) می‌نامیم و گروهی که در سطوح پیوندی کسب‌وکاری قرار می‌گیرند که به آنها هم «ماگا» (مایکروسافت، آمازون، گوگل و آلفابت) می‌گوییم.

گروه اول علایم بلوغ را از خود نشان می‌دهد و این به معنی توقف رشدشان نیست. درآمد فیس‌بوک 42درصد و توئیتر 24درصد رشد کرده است. اما نشانه‌ها حاکی از پایان دوران طلایی شبکه‌های اجتماعی است. درآمدهای تبلیغاتی بی‌پایان نیستند. کاربران مدام از شبکه‌های اجتماعی ابراز خستگی می‌کنند.

گروه دوم اما امتیازهای زیادی دارد. هنوز هم بسیاری از کمپانی‌ها از «رایانش ابری» بهره می‌برند، مخصوصا در حالتی که به درد خدمات هوش مصنوعی بخورد. سود آمازون که رکورد به حساب می‌آمد توسط بازوی «رایانش ابری» این شرکت تولید شد و همین داستان هم در مورد رشد درآمدهای مایکروسافت صادق است. گوگل با اینکه هنوز بر تبلیغات استوار است اما با استفاده از رایانش ابری خود درآمدهای بسیار زیادی جذب کرده است. البته اپل که عمدتا یک تولیدکننده صرف سخت‌افزار است، اندکی متفاوت است. با اینکه تعداد آیفون فروخته شده توسط این کمپانی کاهش پیدا کرده اما میانگین قیمت آنها افزایش یافته. خدمات اپل مانند iTunes و iCloud بهترین درآمد سه‌ماهه خود را سپری کرده و به چیزی حدود 10میلیارد دلار رسیده‌اند.

به طور کل، کمپانی‌های تکنولوژیک بنابر گفته برایان وایزر، که یک محقق است، به رشد خود ادامه می‌دهند. با این‌حال مادام که جنگ تجاری امریکا با چین ادامه دارد و تشدید شود، نمی‌توان پیش‌بینی دقیقی از آینده آنها کرد. اپل در این میان از بقیه آسیب‌پذیرتر است. نه‌تنها عمده قطعات این کمپانی در چین ساخته می‌شود، بلکه این کشور دومین بازار محصولات اپل است. اگر اپل با تعرفه مواجه شود، ممکن است که یک کمپانی دیگر برای اولین بار به حجم سرمایه یک‌تریلیون دلاری برسد. البته در حال حاضر و وضعیت کنونی، رسیدن به آن عدد هنوز از دسترس اپل خارج نشده و این کمپانی نامزد اصلی رسیدن به آن رکورد است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.