تاثیر عمیق نسل جدیدِ کارآفرینهای چینی تأثیری بر صنایع و مصرفکنندگان در تمامی دنیا
کارآفرینی و فعالیت در حوزه استارتآپها حسابی در دنیا طرفدار پیدا کرده اما ظاهراً در میان چینیها طرفداران بیشتری دارد. چشمبادامیها به دلایل مختلفی موفق شدهاند استارتآپهای خود را به موفقترین استارتآپهای دنیا تبدیل کنند.
«عصر نو، انقلاب نو. من سازنده قلبهای رویایی هستم». این جمله با حروف بزرگ روی دیواری در هنگکنگ حک شدهاست. پشت همان دیوارها، جماعتی از کارآفرینهای چینی دور هم جمع شدهاند. شرکتهایی مانند بیدو، علیبابا و تنسنت که سه غول اینترنتیِ چینی را تشکیل دادهاند در این کنفرانس زیر سایه استارتآپهایی مانند دیدیچاکسینگ قرار گرفته بودند. استارتآپهایی مانند دیدیچاکسینگ که در حقیقت نمونه چینیِ اوبر هستند، این روزها حسابی سروصدا کردهاند.
این استارتآپها در حقیقت موج جدیدی از شرکتهای خلاق و جوانپسند چینی را تشکیل میدهند. تا همین چند سال پیش، ابتکارات چینیها صرفاً تقلید و کپیکاری از خلاقیتهای دیگران بود. اما این روزها جهان در اختیار کارآفرینهای خلاق قرار گرفتهاست. سرمایهگذاران هم به آنها ایمان دارند و به همین خاطر پول و سرمایه خود را صرف همین افراد و ایدههایشان میکنند. بررسیها نشان میدهد در فاصله سالهای 2014 تا 2016 حدود 77میلیارد دلار سرمایه روانه شرکتهای چینی شدهاست. این رقم در فاصله سالهای 2011 تا 2013 برابر با 12میلیارد دلار بود. سال گذشته، چین در زمینه سرمایهگذاریِ دنیای فناوری، در دنیا پیشرو بود و به همین خاطر به امریکا نزدیک شدهاست.
89 تکشاخی (استارتآپهایی با ارزش بالای 1میلیارد دلار) که در چین وجود دارند روی هم رفته 350میلیارد دلار ارزش دارند. به این ترتیب ارزش تکشاخهای چینی به تکشاخهای امریکایی نزدیک میشود. در چین 609 میلیاردر زندگی میکنند در حالیکه امریکا تنها 552 میلیاردر دارد و به همین خاطر انتظار میرود چین به زودی در این زمینه از امریکا پیشی بگیرد.
کایفو لی رئیس پیشین بخش چینیِ گوگل مصرانه میگوید: «ابتکارات و نوآوریها، اینجا با سرعت بیشتری در حال پیشرفت است.» مبتکرانِ جدیدِ چینی که هنوز آنطور که باید جان نگرفتهاند، از تکنولوژیهای روزِ دنیا و همچنین دستکاریهای ژنتیکی برای ابتکارات و نوآوریهای خود استفاده میکنند. البته بسیاری از آنها به سمت بازارهای خارجی در حال حرکت هستند.
توسعه چینی
سه دلیل عمده وجود دارد که توجیه میکند چرا کارآفرینهای مصممِ چینی میتوانند کسبوکار خود را به سرعت توسعه ببخشند. نخستین مسئله به اقتصاد مربوط میشود؛ چین دومین اقتصاد بزرگ دنیاست و همین امر به شرکتها این امکان را میدهد که حداقل در خانه خود بزرگ شوند و به موفقیت دست پیدا کنند. علاوه بر آن در این اقتصاد بزرگ، زبان برخلاف اروپا و امریکا، یکدستتر است و به تسهیل روند کار کمک میکند. دومین مسئله به خریداران و مشتریان چینی مربوط میشود. این مشتریان مشتاقانه از تکنولوژیهای جدید استقبال میکنند. نرخ نفوذ وسیلههایی مانند تلفنهمراه در چین بسیار بالاست. سومین مسئله نیز به دولتهای وابسته به صنعت مربوط میشود. این جریان به تازهواردها این امکان را میدهد که کسبوکار خود را به راحتی راه بیندازند.
دولت در چین هرچند توان مدیریت صنایع را به قدر کافی ندارد اما سعی میکند در زمینه سرمایهگذاریها مدیریت خوبی داشتهباشد. این جریان در نهایت به ابتکارات مثلاً در زمینه حملونقل کمک میکند. البته ناکارآمدیِ دولت در زمینه صنایع، مشکلاتی را نیز به همراه داشتهاست. برای مثال بخش لجستیک چین در سال 2016 دقیقاً 15درصد از کل تولید ناخالص داخلی بودهاست. این رقم نشان میدهد که هزینههای چین در این زمینه از برزیل و هند نیز بیشتر است.
بسیاری از مبتکران چینی، استارتآپهای خود را نه در چین بلکه در بسترِ جهانی ایجاد میکنند. به همین خاطر است که آنها چشماندازی جهانی برای کسبوکار خود میبینند. برخی از آنها سرمایهگذاران خارجی نیز دارند. این چشمبادامیها به خوبی میدانند در سیلیکونولی چه خبر است و سعی دارند همین کار را در استارتآپهای خود انجام بدهند. با این حساب به زودی همه میلیاردرهای چینی به مبتکرانی تبدیل میشوند که با ابدعات و نوآوریهای خود جهان را دگرگون کردهاند.