نشست‌و‌برخاست «ستاره‌های آینده» فناوری ایران با سرمایه‌گذاران خارجی

گزارشی از آنچه در بزرگترین رویداد فناوری خاورمیانه گذشت

تاريخ 1397/08/01

اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران با در اختیار گرفتن غرفه‌ای در نمایشگاه جیتکس دبی، این فضا را در اختیار استارت‌آپ‌های منتخب ایرانی گذاشت تا در این رویداد بزرگ فناوری، توانایی خود را به معرض نمایش بگذارند.

سی‌و‌هشتمین دوره نمایشگاه بین‌المللی هفته فناوری اطلاعات دبی، هفته گذشته برپا بود. نمایشگاهی که به مدت پنج روز میزبان بهترین‌های تکنولوژی جهان بود. نمایشگاه جیتکس 2018 محل دیدار و گفت‌وگوی بزرگان فناوری است که آخرین دستاوردها و ساخته‌های خود را به معرض نمایش و ارزیابی می‌گذارند تا چشم‌ها را به خود خیره کنند. در همین راستا، اتاق بازرگانی تهران، دو سال است که در این رویداد غرفه دارد و این فضا را به استارت‌آپ‌های ایرانی و جوانان نوآفرین و کارآفرینی اختصاص می‌دهد که با استعداد، خلاقیت و مدیریت خود توانسته‌اند در این حوزه کاری بکنند و حرفی برای گفتن داشته باشند.

به گزارش خبرنگار اعزامی روابط عمومی اتاق تهران، جیتکس 2018 دبی در دو بخش برگزار شد، بخش اصلی به نمایش آخرین دستاوردهای تکنولوژی از شرکت‌های پیشرو در صنعت فناوری و‌های‌تک اختصاص داشت و غرفه صاحبان تکنولوژی در چندین سالن در مرکز تجارت جهانی دبی برپا شده بود. بخش دیگر این رویداد اما، به حوزه استارت‌آپ‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان اختصاص داشت و در سالن بزرگی که به «ستاره‌های آینده» معرفی شده بود و در بخشی با نام «زعبییل 6» برپا بود استارت‌آپ‌ها از کشورهای مختلف جمع بودند.

از ایران نیز در این دوره، 18 گروه استارت‌آپ با حمایت اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران حضور داشتند. گروه‌هایی که تلاش کردند ایده‌های خلاقانه خود را با دیگر استارت‌آپ‌های خارجی به اشتراک بگذارند و توجه سرمایه‌گذاران و صاحبان کسب‌و‌کار را به خود جلب کنند.

این 18 استارت‌آپ‌های ایرانی توانستند توانمندی و قابلیت‌های بالای خود را با حمایت اتاق تهران عرضه کنند و اکنون پارلمان بخش‌خصوصی امیدوار است تا نتیجه این حمایت را در توسعه و گسترش فعالیت این «ستاره‌های آینده» مشاهده کند. به این منظور، معاونت کسب‌و‌کار اتاق تهران آمادگی خود برای میزبانی جلسات مذاکرات نهایی میان استارت‌آپ‌های حاضر در جیتکس 2018 دبی و سرمایه‌گذاران خارجی را اعلام کرده و امیدوار است که حمایت‌های اتاق تهران از کسب‌و‌کارهای نو، منجر به ارتقا و توسعه این بخش از اقتصاد کشور شود؛ همراهی و حمایتی که با پایان یافتن این رویداد به پایان نرسیده و هم‌چنان ادامه داد.

دستاوردهایی از جنس مذاکرات تجاری

استارت‌آپ‌های مورد حمایت اتاق تهران، طی حضور پنج روزه در نمایشگاه جیتکس 2018 دبی چه دستاوردهایی کسب کردند و رویدادی که کسب‌و‌کارهای نو در حوزه فناوری، آرزوی تنفس در آن و رویارویی با بزرگان تکنولوژی و از همه مهم‌تر، صاحبان ثروت و علاقمندان به سرمایه‌گذاری دارند را چگونه گذراندند؟

استارت‌آپ «نکسو» (www.nexo.plus) از جمله تیم‌های حاضر در این رویداد بود که در زمینه ارائه خدمات آنلاین فعالیت می‌کند. به گفته محمد قنبری بنیانگذار این استارت‌آپ، «نکسو» با حضور در جیتکس ۲۰۱۸ دبی توانست با سرمایه‌گذاران ایرانی و خارجی بسیاری دیدار کرده و همچنین برای فروش و ارائه پلتفرم خود به کشورهای آسیایی، اروپایی و شمال آفریقا پیشنهادات قابل توجهی دریافت کند.

او همچنین به برگزاری نشست‌هایی با سرمایه‌گذاران فرانسوی، پاکستانی و هندی اشاره می‌کند که از دل آن، توافقاتی در زمینه انتقال فناوری به کشورهای پاکستان و شمال آفریقا به دست آمده است.

محمد قنبری که در سالن «ستاره‌های آینده» موفق شد طی یک نشست عمومی در جمع علاقه‌مندان و سرمایه‌گذاران حاضر شود، با ارائه توضیحاتی درباره استارت‌آپ نکسو، ویژگی‌ها و توانمندی‌های کسب‌و‌کار خود را برای داوران و مخاطبان نمایشگاه ‌جیتکس معرفی کرد.

دیگر استارت‌آپ ایرانی حاضر در این رویداد که موفق شد در میان گروه‌های شرکت‌کننده در بخش «ستاره‌ آینده» نشان Supernova را دریافت کند و با رای داوران به بخش نیمه‌نهایی رقابت برای کسب جایزه یکصد هزار دلاری راه پیدا کند، «ویتامید» (www.vitamid.ir) بود.

مهدیس تابع‌امام، یکی از بنیان‎گذاران این استارت‌آپ فعال در حوزه سلامت، درباره تجربه حضور در پیچ و ارائه به داوران رقابت‌های نیمه‌نهایی این دوره از جیتکس، می‌گوید: در این پیچ، توانستیم نظر مثبت یکی از سه داور را جلب کنیم و این در حالی است که حضور در این بخش، تجربه گرانقدری برای گروه ویتامید بود.

او به مذاکره با سرمایه‌گذاری از ابوظبی اشاره می‌کند که استارت‌آپ ویتامید مورد توجهش قرار گرفته بود و آنها نیز برای ورود به شتابدهنده این سرمایه‌گذار اماراتی، پیشنهادهای خود را ارسال کرده‌اند. وی همچنین از مذاکرات گروه ویتامید با بخش استارت‌آپی مایکروسافت خبر داد و امیدوار است که این استارت‌آپ ایرانی در ادامه بتواند همکاری‌های مشترک با این غول بزرگ فناوری داشته باشد.

استارت‌آپ «نوبیتکس» (https://nobitex.ir) نیز یکی دیگر از گروه‌های اعزامی اتاق تهران به ‌جیتکس 2018 دبی بود و در حوزه رمزارزها و بلاکچین فعال است. امیرحسین راد یکی از بنیان‌گذاران و مدیران این استارت‌آپ، به دست آوردن ایده‌هایی برای گسترش فرامرزی کسب‌وکار این استارت‌آپ را یکی از دستاوردهای حضور در این رویداد بزرگ می‌داند.

او همچنین، حضور در ‌جیتکس 2018 دبی را منجر به افزایش اعتماد به نفس اعضای این گروه برای حضور در دیگر رویدادهای مشابه بین‌المللی دانسته و از اینکه او و همکارانش در طول این دوره، موفق شدند علاوه بر مذاکرات مقدماتی با چندین سرمایه‌گذار خارجی، با متخصصان و استارت‌آپ‌های خارجی در حوزه بلاکچین آشنا شوند، رضایت دارد.

استارت‌آپ «اگزا» (http://exalab.ir) نیز که در غرفه اتاق تهران در ‌جیتکس 2018 دبی حضور داشت، در حوزه هوش مصنوعی فعالیت می‌کند و به گفته علیرضا زمانیان یکی از بنیان‌گذاران این استارت‌آپ، در این رویداد اگزا موفق به جذب بیش از ۲۰ مشتری بالقوه شد و همچنین مذاکراتی نیز در خصوص جذب سرمایه و گسترش فعالیت خود در کشورهای کویت، عراق، امارات و هند را مورد بررسی قرار داده است.

از دیگر تیم‌های ایرانی حاضر در ‌جیتکس 2018 دبی، پلتفرم «فلکسا» (www.felexa.com) بود که در حوزه گردشگری فعال است. محمد ابومعاش بنیان‌گذار این استارت‌آپ، با بیان اینکه فلکسا تجربه جدیدی از سفر برای گردشگران در قالب ارتباط با راهنمایان محلی و تعریف تورهای موضوعی را ایجاد کرده است، می‌گوید در ‌جیتکس دبی علاوه بر معرفی این پلتفرم، گفت‌و‌گو و مذاکراتی با فعالان حوزه سفر و گردشگری در قالب استارت‌آپ‌ها و شرکت‌های فعال در این نمایشگاه داشته است. به گفته وی، شرکت‌ها و افراد پس از حضور در غرفه فلکسا و آشنایی با جاذبه‌ها و زیبایی‌های ایران شگفت‌زده شده و خواهان سفر به ایران زمین از طریق پلتفرم فلکسا شدند.

استارت‌آپ «زوپ» (www.getzoop.com) نیز که در حوزه سلامت فعالیت می‌کند از دیگر گروه‌های اعزامی اتاق تهران به رویداد ‌جیتکس دبی بود. پدرام سلطانی بنیان‌گذار این استارت‌آپ، می‌گوید در این نمایشگاه با سرمایه‌گذارانی از کشورهای خاورمیانه و اروپا مذاکرات اولیهای داشته است و این در حالی است که طی توافقات صورت گرفته با سرمایه‌گذارانی از کویت و عمان، قرار ملاقات با آنان در تهران نیز تعیین شده است. او می‌گوید که زوپ همچنین با استارتاپ‌های مشابه خود از سایر کشورها اعم از روسیه، قطر، هند، کویت، عمان، پاکستان، امارات و لبنان جلساتی را برگزار کرده که خروجی این مذاکرات، شروع مشترک تحقیقات بازار طرفین برای آغاز پروژه‌های مشابه در یک کشور یا منطقه بوده است.

استارت‌آپ آرتیبیشن (www.arthibition.net) نیز که در حوزه فروش آنلاین آثار هنری فعالیت می‌کند در این نمایشگاه بزرگ فناوری حضور داشت. حسین محسنی از مدیران و بنیان‌گذاران این استارت‌آپ، به ملاقات با سرمایه‌گذارانی از کشورهای عمان، امارات و همچنین سرمایه‌گذاران ایرانی در این نمایشگاه اشاره می‌کند و به گفته خود، این استارت‌آپ به توافقات اولیه همکاری با آنان نیز رسیده است. وی همچنین از ارائه پیشنهاد برای تاسیس دفتر در کشور عربستان از سوی یکی از سرمایه‌گذاران حاضر در این رویداد خبر داد و اضافه می‌کند که این استارت آپ ایرانی موفق شد در طول برپایی ‌جیتکس 2018 دبی، دو اثر هنری را نیز به مشتریان خارجی به فروش برساند. وی به انجام مذاکرات همکاری با علاقمندانی از کشورهای استرالیا و هند اشاره می‌کند و یادآور می‌شود که برای ارتقای تکنولوژی آرتیبیشن، با یک شرکت هندی به توافقات اولیه برای امضا قرارداد همکاری دست پیدا کرده است.

دید و بازدید از غرفه اتاق تهران

در طول برپایی رویداد جیتکس 2018 دبی، برخی از چهره‌های دولتی و بخش خصوصی کشور، با حضور در غرفه اتاق تهران از نزدیک با نمایندگان استارت‌آپ‌های ایرانی آشنا شدند. سیدمرتضی موسویان، رئیس مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانه‌های دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، و رمضان‌علی سبحانی‌فر رییس کمیته فناوری اطلاعات و ارتباطات مجلس شورای اسلامی از آن جمله بودند و طی بازدید از غرفه اتاق تهران پیرامون کسب‌و‌کار ارائه شده از طرف استارت‌آپ‌های ایرانی و مسائل و موانع توسعه کسب‌و‌کارهای نو در ایران گفت‌و‌گو کردند.

صاحبان این استارت‌آپ‌ها که در طول مدت سپری شده از ‌جیتکس 2018 دبی به صورت فشرده مذاکره و ملاقات با سرمایه‌گذاران و دیگر شرکت‌های استارت‌آپی را دنبال می‌کردند، در گفت‌و‌گو با این دو مقام مسوول از دولت و مجلس، انتظارات و دیدگاه‌های خود پیرامون توسعه کسب‌و‌کارهای نو در کشور را مطرح کردند و با اشاره به حمایت‌های اتاق بازرگانی تهران از استارت‌آپ‌ها، خواستار توجه بیشتر دولت و مجلس به موضوع کسب وکارهای نو و ایجاد تسهیلات مناسب برای تداوم فعالیت استارت‌آپ‌ها در کشور شدند.

همچنین، افشین کلاهی، رییس هیات مدیره مجمع تشکل‌های دانش‌بنیان اتاق بازرگانی ایران، طی بازدیدی از غرفه اتاق تهران و ملاقات و گفت‌و‌گو با گروه استارت‌آپ‌های ایرانی، ضمن تاکید بر حفظ تشکل‌گرایی در میان شرکت‌های دانش‌بنیان و صاحبان استارت‌آپ‌ها، از آمادگی مجمع تشکل‌های دانش‌بنیان اتاق بازرگانی ایران برای حمایت بیشتر از استارت‌آپ‌ها و استفاده از توان پارلمان بخش خصوصی برای حل مسائل و مشکلات این بخش خبر داد.

جیتکس 2018 اگرچه در ظاهر پایان یافت اما رقابت اقتصادهای توسعه‌یافته و در حال توسعه در حوزه فناوری‌های نوین و استارت‌آپ‌ها روز به روز جدی‌تر و سخت‌تر می‌شود. تا رویداد جیتکس 2019 یکسال بیشتر زمان باقی نمانده اما قطعاً آنچه در سال آینده در این رویداد بزرگ فناوری خاورمیانه و جهان به معرض نمایش گذاشته شود، همه را شگفت‌زده و انگشت به دهان خواهد کرد. اتاق بازرگانی تهران از هم‌اکنون برای سال آینده از استارت‌آپ‌های قوی و بااستعداد دعوت می‌کند که در فاصله مانده تا رقابت‌های سخت، خود را آماده و مهیای حضور در این آوردگاه فناوری کنند.

(گزارش: فرشید خاموشی / کارشناس روابط عمومی اتاق تهران)

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.