فعالان حوزه واردات دارو نسبت به عدم بهروزرسانی قیمتهای ریالی دارو توسط سازمان غذا و دارو هشدار دادند.
دو فعال حوزه واردات دارو در یادداشتهای جداگانه نسبت به عواقب عدم بهروزرسانی قیمتهای ریالی دارو توسط سازمان غذا و دارو ابراز نگرانی کردند.
متن این دو یادداشت کوتاه به شرح زیر است:
1- در يك ماه اخير بانك مركزى حدود ٥ درصد در كمتر از يك ماه و حدود ١٠ درصد در كمتر از سه ماه نرخ ارز مبادلهاى را بالا برده است. با توجه به موضوع فوق و با توجه به كاهش هزينه لندينگ توسط سازمان غذا و دارو از حدود ١٥ به ٦ تكليف چه خواهد بود. باید در این زمینه هرچه سریعتر چارهاندیی شود وگرنه با خيل عظيم شركتهاى ورشكسته در سال جارى مواجه خواهيم بود. با چه منطق و استدلالى وقتى دريافت وجه از شرکتهای پخش با زمان حدود يكسال انجام ميشود، به جاى اينكه هزينه مالى شركتها را در قيمتگذارى محاسبه کنند، هزينه لندينگ را در حد حقوق و عوارض گمركى حساب میکنند بطورىكه هر نوع واردات را غیراقتصادی میکند. زمانى برخى از شركتها با ارائه قيمتهاى بالاتر ارزى امكان جبران خيلى از هزينهها را داشتند. بعد از دوره جديد مديريت سازمان غذا و دارو و واردات موازى تقريبا نميتوان توقع داشت كه هنوز قيمت ارزى بالا باشد. (درست هم همين است) اما در حال حاضر اگرس ازمان مجددا بخواهد از درآمد ريالى كه سالها و براساس دستورالعملهاى قيمتگذارى كه ريشهاش سازمان حمايت بوده هم عدول کرده قطعا نميتوان توقع داشت داروهاى موردنياز به ويژه آنهايى كه حتى هيچ توليد داخلى ندارند را وارد کرد. از همه مهمتر به حاطر تثبيت قيمت دارو سازمان فراموش کند كه كليه واردات با اختصاص ارزى است كه دولت ارائه ميدهد و ظرف ٣ ماه اخير حداقل ١٠ درصد رشد داشته است.
2- نرخ رسمي يورو از ابتداي سال بيش از ١٤ درصد افزايش داشته اما سازمان غذا و دارو از بهروزرساني قيمتهاي ريالي خودداري ميكند. افزايش شديد قيمت تمام شده داروهاي وارداتي از یک سو و طولاني شدن مدت پرداخت وجه توسط شرکتهای پخش از سوی دیگر، باعث زيانده شدن بسياري از محصولات ميشود كه نتيجه آن كمبود دارو و واردات توسط شرکتهای فوريتي خواهد بود. جالب اينجاست كه سازمان غذا و دارو قيمت ارزي فوريتيها را آن هم در حد امكان كنترل میکند اما اين شركتها محصول وارد شده خود را به راحتي حتي با بيش از دو برابر قيمت رسمي داروها ميفروشند و ظاهرا نظارتی هم روی کارشان وجود ندارد. اين در حالي است كه اگر قيمت ريالي داروهاي وارداتي از كانال نماينده بهروز شود، نماينده میتواند به اندازه كافي موجودي داشته باشد و از كمبود احتمالي اجتناب شود. اين موضوع خيلي خطرناك است و ادامه اين روند میتواند باعث افزايش كمبودها و بحران شود و بهتر است اين موضوع به صورت جدي از سوي اتحاديه واردکنندگان دارو پيگيري شود.