۳۲ کشور تفاهمنامه گردشگری پزشکی با ایران امضا کردند

همایش تخصصی ساماندهی و آغاز عملیات اجرایی طرح گردشگری پزشکی با حضور نمایندگانی از ۳۷ کشور و وزیر تعاون، کار و رفاه‌اجتماعی و فعالان حوزه گردشگری سلامت ۱۷ مرداد در هتل همای تهران برگزار شد.

در این همایش کارگزاران گردشگری سلامت ۳۲کشور مدعو با هلدینگ گردشگری سازمان تامین اجتماعی «هگتا» تفاهمنامه همکاری امضا کرده و با دریافت لوح نمایندگی تبدیل به نمایندگی این شرکت در کشور مبدا شدند. جمهوری آذربایجان، اوکراین، روسیه، داغستان، چک، ازبکستان، گرجستان، ازبکستان، گرجستان، تاجیکستان، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان، کانادا، عمان، افغانستان، عراق، ترکیه، چین، اوگاندا، فرانسه، آلمان، ترکمنستان، تانزانیا، رومانی، سوئد، قبرس، هلند و نیجریه از جمله کشورهای مدعو بودند که لوح نمایندگی خود را از علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه‌اجتماعی دریافت کردند. فعالیت هلدینگ گردشگری سازمان تامین اجتماعی «هگتا» در زمینه گردشگری پزشکی با برگزاری این همایش به طور رسمی آغاز شد. گردشگری پزشکی با مشارکت ۲۲ بیمارستان در ۱۵ شهر کشور و هتل‌های زنجیره‌ای هما و شرکت ریلی رجا از این پس آماده خدمات‌رسانی به گردشگران پزشکی در تمامی حوزه‌های پزشکی و درمانی است. همچنین در این آیین از تمبر یادبود گردشگری پزشکی و بسته‌های بیمارستانی گردشگری پزشکی رونمایی شد.

اشتغالزایی کلان گردشگری پزشکی
علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با تبریک روز خبرنگار گفت: برای سال ۹۶ بیش از ۱۲۰ هزار شغل در گردشگری پیش‌بینی شده است. گردشگری می‌تواند در اشتغالزایی در کشورمان بسیار موثر باشد. در سال ۱۳۹۴-۱۳۹۵ ( ۲۰۱۵میلادی) ۶ میلیون نفر گردشگر پزشکی دردنیا سفر کرده‌اند و با در نظر گرفتن گردشگران داخلی حوزه درمان این آمار در دنیا به ۱۰ میلیون نفر می‌رسد. وی در حاشیه مراسم آغاز عملیات اجرای این طرح که با حضور نمایندگانی از ۳۷ کشور و فعالان حوزه گردشگری سلامت در هتل همای تهران برگزار شد، گفت: اکنون در حوزه خلیج‌فارس نوعی ساماندهی برای ورود گردشگر سلامت ایجاد شده و متخصصان نیز بیماران خود را جذب می‌کنند. صندوق توسعه ملی برای بیمارستان‌هایی که در حوزه گردشگری سلامت فعالیت می‌کنند هم حمایت‌هایی انجام می‌دهد؛ ما هم بخشی از اشتغال در این حوزه پیگیری می‌کنیم. وی ادامه داد: مطالعات نشان داد از مجموع شغل‌های ایجاد شده، حوزه‌های خدماتی بیشترین اشتغالزایی را داشته‌اند و گردشگری بیشترین سهم را در اشتغالزایی خدماتی به خود اختصاص داده است. وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی افزود: با اینکه زیرساخت‌های گردشگری هنوز آماده نیست، بیمارستان‌های مجهز و خوبی وجود دارند که چند طبقه را به گردشگران پزشکی اختصاص می‌دهند. بخشی از این خدمات سلامت را می‌توان در بخش بوم‌گردی‌ها تزریق کرد؛ اما هنوز زیرساخت‌هایی که بتواند گردشگر را جذب کند و سایر شاخص‌ها و مزیت‌های گردشگری ایران را برای شهروندان خارجی نمایان کند، کافی نیست. ربیعی اظهار کرد: برای زنجیره گردشگری و دانش‌پذیرش گردشگر مشکلاتی داریم که اکنون در حال برطرف شدن است. تلاش شده در این برنامه و همایش، کشورهای ذی‌نفع دعوت شوند تا با مزیت‌های گردشگری پزشکی ایران بیشتر آشنا شوند. مشاغل متعددی در این زمینه وجود دارد؛ از هتلداری تا مترجمی. باید در حوزه پذیرش گردشگر و رفتار با آن هم اقداماتی انجام دهیم. او افزود: گردشگری پزشکی می‌تواند به‌راحتی با بوم‌گردی، گردشگری فرهنگی و زیارتی ترکیب شده و درآمدزایی گردشگری و کارآفرینی را افزایش دهد.

بهره‌گیری از توانمندی‌های بخش خصوصی گردشگری سلامت
محمدعلی نوربخش، رئیس سازمان تامین اجتماعی در ادامه این همایش گفت: گردشگری سلامت ایران خدمات بسیار مناسب و با کیفیتی به بیماران ارائه می‌دهد. سطح دانش پزشکی ایران در دنیا کم نظیر است. امکانات درمانی و پزشکی ایران نیز بسیار مناسب است و بیماران سراسر دنیا می‌توانند از بهترین پزشکان و با کیفیت‌ترین خدمات درمانی و پزشکی در کشورمان استفاده کنند. او افزود: سازمان تامین اجتماعی دومین نهاد درمانی کشور به شمار می‌رود و شرکت هلدینگ هگتا نیز تاکنون اقدامات بسیار مثبتی را برای گردشگری انجام داده است. به‌عنوان نمونه یکی از هتل‌هایی که ۱۳ سال در مشهد بدون استفاده مانده بود را پس از ۲ سال بازسازی کرد. این شرکت با در اختیار داشتن هتل‌های هما و امکانات ریلی شرکت رجا می‌تواند خدمات بسیار خوبی را در زمینه گردشگری به گردشگران ارائه دهد. نوربخش در ادامه بیان کرد: هدف سازمان تامین اجتماعی از فعالیت در گردشگری پزشکی رقابت با بخش خصوصی نیست، بلکه قصد داریم با بهره‌گیری از توانمندی‌های بخش خصوصی گردشگری سلامت را در ایران توسعه دهیم. امیدوارم آغاز فعالیت‌های گردشگری پزشکی مستمر و پایدار بوده و با هم‌افزایی نهادهای مختلف خدماتی و پزشکی به خوبی در راه توسعه گردشگری سلامت گام بردارد.

نیاز به نسل جدید بیمارستان‌های مدرن در ایران
غلام‌حیدر ابراهیم بای‌سلامی، مدیرعامل هلدینگ گردشگری سازمان تامین اجتماعی در این همایش به سخنرانی پرداخته و گفت: ایران به ۳۱ هتل-بیمارستان نیاز دارد و باید نسل جدید بیمارستان جایگزین بیمارستان‌های موجود سنتی و کلاسیک شود. عضو شورای‌عالی میراث فرهنگی و گردشگری افزود: قصد داریم بازار گردشگری ایران را ساماندهی کنیم تا گردشگران سلامت از دست مافیایی که تاکنون توانسته‌اند از دانش پزشکی سود کنند، رهایی یابند و البته بتوانیم اشخاص حقوقی را در حوزه گردشگری پزشکی سامان دهیم. در راستای راهبرد سازمان تامین‌اجتماعی، استفاده از رویکردهای نو در جهت حفظ و ارتقای دارایی‌های سازمان و افزایش منزلت ملی و بین‌المللی به‌عنوان یک استراتژی اعلام شده است. وی ادامه داد: بیش از ۷۰ بیمارستان، ۴۰۰ کلینیک و ۲۰۰ پزشک اعلام آمادگی کرده‌اند که پس از مطالعات و بررسی‌های لازم ۱۷ بیمارستان برای گردشگری پزشکی انتخاب شدند. ما بر مفهوم گردشگری پزشکی تاکید داریم؛ چراکه گردشگری سلامت شامل ۳ زیرشاخه دیگر نیز می‌شود. عضو شورای‌عالی میراث‌فرهنگی و گردشگری افزود: در سال‌های آینده ۶۰۰ هزار نفر در روسیه، یمن و عراق به جراحی پلاستیک به دلیل آثار جنگ و ناامنی‌ها احتیاج دارند و ایران به دلیل خدمات بیمارستانی می‌تواند این کار را انجام دهد. مدیرعامل هلدینگ تامین اجتماعی اظهار کرد: سازمان تامین اجتماعی توانایی دارد در عرصه بین‌المللی در این حوزه مانور دهد. ایران به ۳۱ هتل ـ‌بیمارستان دارد و باید به سمت نسل جدید بیمارستان‌ها حرکت کند، اما اکنون بیمارستان‌های موجود، کلاسیک و سنتی هستند. بشر وارد عصر فراپست‌مدرن شده و نیاز به خدمات روزآمد و امکانات مدرن دارد و گردشگری پزشکی می‌تواند به ارتقای سطح خدمات بیمارستانی منجر شود.
جذب گردشگران آسیایی با گردشگری پزشکی ایران
محمد ابراهیم لاریجانی، مدیرعامل و عضو هیات مدیره شرکت بین‌المللی تامین گفت: هلدینگ گردشگری سازمان تامین اجتماعی تلاش می‌کند به صورت علمی و با ایجاد نظریه‌های علمی، ایده و دانش و برنامه‌ریزی مناسب خدمات مناسب را به گردشگری پزشکی ارائه کند. در این میان شرکت ما نیز در کنار این هلدینگ به گردشگری پزشکی خدمات‌رسانی می‌کند. اگر آژانس‌های گردشگری به ما مراجعه کنند بیماران آنها را به بیمارستان‌ها ارجاع داده و اگر بیمارستان‌ها به ما مراجعه کنند بیماران خارجی را به آنها معرفی می‌کنیم. او در ادامه بیان کرد: هلدینگ گردشگری سازمان تامین اجتماعی با در اختیار داشتن ۷۵ بیمارستان، ۴۰۰ کلینیک، ۱۰ هزار کادر درمانی و ۶۰ هتل می‌تواند بهترین امکانات و خدمات درمانی و پزشکی را در اختیار بیماران متقاضی قرار دهد. لاریجانی با بیان اینکه گردشگری پزشکی در ۱۲ ماه سال گردشگران خود را دارد و فصل کم سفر و پر سفر ندارد، اظهار کرد: گردشگری پزشکی می‌تواند گردشگران آسیایی را بیش از هر قاره و نقطه‌ای در دنیا به کشور جذب کند، در ۳۱ استان کشور قابل اجرای بوده و نیازی به هتل ۵ ستاره ندارد. او با اشاره به در اختیار داشتن هتل‌های هما، قطار رجا، ۷۵ بیمارستان که از میان ۱۷ بیمارستان را با طرح کارشناسی و مطالعاتی برای گردشگری پزشکی انتخاب کرده و کلینیک‌های درمانی متعدد می‌تواند خدمات متنوع و مختلفی را در حوزه‌های مختلف درمانی در اختیار گردشگران پزشکی قرار دهد. این بیمارستان‌ها و امکانات خدماتی در ۱۵ شهر ایران واقع شده‌اند و می‌توانند با نرخ‌های مختلف خدمات پزشکی و گردشگری متنوعی را به گردشگران ارائه دهند. به‌عنوان نمونه هزینه جراحی باز قلب از ۵ هزار دلار تا ۱۵ هزار دلار متفاوت است. برای اقامت نیز هتل‌های ۲ تا ۵ ستاره در اختیار بیماران قرار می‌گیرند. او اظهار کرد: همچنین با برخی از کشورها و دفاتر خارجی مذاکره شده است.
۳۷ کشور در مجموع در این طرح با ما همکاری می‌کنند، آنها نمایندگان بخش خصوصی از کشورهای خارجی هستند؛ پس ۴۴ دفتر داریم، ۲۳ کارگزار ما یک فرد خارجی است و ۲۱ کارگزار نیز ایرانی است که شعبه‌ای از دفترش در خارج از کشور است. امروز گروه گردشگری پزشکی تامین‌اجتماعی با ۴۴ کارگزاری و ۳۷ کشور آمادگی دارد تا بسته گردشگری پزشکی سازمان را معرفی کند. ما بر این اعتقادیم که امروز یکی از بارزترین مصداق‌های اقتصاد مقاومتی و راه‌های برون‌رفت گردشگری کشور از رکود، گردشگری پزشکی است.

ایجاد رایزن سلامت در سفارتخانه‌ها
همچنین عبدالرضا عزیزی، رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی گفت: می‌توان در سفارتخانه‌ها بخش رایزن سلامت ایجاد کرد تا با شرکت‌های فعال در جذب گردشگر سلامت همکاری کنند. او افزود: در سراسر ایران ظرفیت‌های خوبی برای جذب بیمار از کشورهای مختلف وجود دارد ما در بسیاری از حوزه‌ها و فناوری‌ها در ایران مشکلی نداریم و از حوزه گردشگری پزشکی هم می‌توان استفاده کرد. باید گردشگری سلامت را در کشور رواج دهیم؛ زیرا این امر هم به سود ایران و هم گردشگران بیمار خارجی است. می‌توان در سفارتخانه‌ها رایزن سلامت هم ایجاد کرد تا با شرکت‌ها در این زمینه همکاری کنند. رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی حمایت کمیسیون اجتماعی مجلس را از طرح توسعه گردشگری پزشکی در ایران از سوی هلدینگ گردشگری سازمان تامین اجتماعی اعلام کرد. در ادامه این برنامه غلام حسین کریمی رئیس شورای سیاست‌گذاری توسعه گردشگری سلامت کشورهای اسلامی هم گفت: درصدد ایجاد توسعه و ارتباط شبکه فعالان سلامت کشورهای اسلامی هستیم که شامل ۴۷ کشور مسلمان در جهان اسلام می‌شود و می‌خواهیم نقش کارگزاران تجاری بخش‌های خصوصی را پررنگ‌تر ببینیم. ما در تهران دبیرخانه مرکزی داریم. کشورمان نیازمند ساخت چندین نشان گردشگری پزشکی و درمانی و معرفی آن به کشورهای دیگر است. ما آمادگی داریم در سال‌های بعد، با ایجاد چندین کنگره با شرکت‌های تجاری و… همکاری کنیم.

اعتبارسنجی بیمارستان‌ها ازسوی شرکت‌های بین‌المللی
علی‌اکبر غمخوار، عضو هیات مدیره انجمن گردشگری سلامت گفت: اعتبارسنجی بیمارستان‌های ایران باید ازسوی شرکت‌های بین‌المللی انجام شود، چراکه گردشگران همیشه از وجود استاندارد سوال می‌کنند. این عضو جامعه تورگردانان ایران اظهار کرد: اکنون روادیدTRAINING) T) روادید سلامت از سوی وزارت خارجه طراحی شده و اجرا می‌شود و گردشگران پزشکی می‌توانند به راحتی این روادید ۳ ماهه را از سفارت ایران در کشور خود دریافت کنند. اما باید پروازهایی بین مقصدها ایجاد شود تا گردشگر به ایران بیاید. همچنین هتل‌های زیرمجموعه سازمان تامین اجتماعی این امکان را دارند که گردشگران سلامت در آنها اقامت کنند. وی ادامه داد: در بیمارستان‌های ایران شرایط اسلامی و تفکیک بین خانم‌ها و آقایان حاکم است که مورد توجه و درخواست شهروندان برخی از کشورهای مسلمان است. بسیاری از آنها معتقدند اگر می‌خواهند برای درمان به کشوری سفر کنند، بهتر است آن کشور غذای حلال داشته باشد. این مزیتی است که ایران دارد. موضوع بعدی برای جذب گردشگر پزشکی، وجود پزشکان حاذق در بیمارستان‌های خوب است. عضو جامعه تورگردانان ایران گفت: بهتر است اعتبارسنجی بیمارستان‌ها ازسوی شرکت‌های بین‌المللی انجام شود که براساس شنیده‌ها برخی از بیمارستان‌ها موفق به دریافت رتبه استاندارد لازم از سازمان جهانی بهداشت شده‌اند. موضوع بعدی نیز هزینه پایین استفاده از خدمات پزشکی و درمانی در ایران نسبت به سایر کشورهای جهان است.

مشارکت انجمن‌های دوستی در گردشگری سلامت
ترلان قلی‌اف، رئیس انجمن دوستی ایران و نیجریه گفت: سازمان تامین اجتماعی با انجمن‌های دوستی ایران و سایر کشورها تفاهمنامه‌ای در حوزه گردشگری سلامت امضا کرده است. کارگزار طرح گردشگری سلامت تامین اجتماعی از کشور آذربایجان اظهار کرد: بین جمهوری آذربایجان و ایران همکاری‌های متقابل توسعه‌یافته‌ای به ویژه در حوزه گردشگری سلامت وجود دارد. افراد زیادی هستند بین جمهوری آذربایجان و سایر کشورها از جمله ایران سفر می‌کنند. ما فعالیت خود را در حوزه گردشگری سلامت آذربایجان از ۲۰۱۰ میلادی آغاز کرده‌ایم و پروژه‌های متعددی را برای توسعه عملکرد خود داشته‌ایم. وی ادامه داد: هدف از شرکت در این همایش، پیوستن به سایر شرکت‌های گردشگری است تا بتوان مصادیق و معضلات را پیدا کرد و پیشنهادهای واقعی را ارائه کنیم و تعداد مسافران را به ایران یا برعکس به حداکثر برسانیم؛ این یک مفهوم متقابل است. ما در طول همکاری خود متوجه شدیم سطح بهداشت، تجربه و تخصص پزشکی در ایران بالا و مشهور است اما در کنار آن مشکلاتی هم وجود دارد؛ از جمله فعالیت دلالان در گردشگری پزشکی ایران و ارجاع بیماران به پزشکان نامناسب که در نتیجه آن گردشگران ناراضی به کشور خود باز می‌گردند. در ادامه این برنامه نماینده انجمن دوستی ایران و نیجریه به نمایندگی از ۲۴ انجمن دوستی نیزگفت: هدف این است بتوانیم با اقدام سازمان تامین‌اجتماعی، بین ایران و سایر کشورها حرکت‌های فرهنگی خوبی ایجاد کنیم. اساسنامه انجمن‌ها دارای ۴ کارگروه است که یک بخش آن به حوزه توسعه گردشگری اختصاص دارد. گردشگری سلامت، اقدام خوبی است تا به خارجی‌ها ثابت کنیم در علم پزشکی هم توانمند هستیم. وی ادامه داد: انجمن‌های دوستی تفاهمنامه‌ای با سازمان تامین‌اجتماعی نوشته‌اند که گردشگران مختلف فرهنگی و سلامت را وارد ایران کنند، چون کشورهایی که به عنوان مثال در افریقا هستند، برای درمان به قطر و امارات با هزینه‌های هنگفت می‌روند، اما ایران را نمی‌شناسند.