شرکت های مختلف با ارز دارویی چه کالاهایی وارد می کنند؟

ناصر ریاحی در گفتگو با سایت خبری اتاق تهران مطرح کرد

در زمان دولت نهم و دهم، در لیست شرکت هایی که ارز دارویی می گرفتند، نام هایی وجود داشت که ناشناخته بودند. آن زمان ارز نبود و واردکنندگان دارو را به شرکت ملی نفت امارات حواله می دادند. در لیست گاهی شرکت هایی وجود داشت که نه واردکنندگان می شناختند و نه وزارت بهداشت می شناخت.

 چند هفته اخیر، بانک مرکزی، گمرک و وزارت ارتباطات لیست هایی از شرکت هایی منتشر کردند که ارز رسمی دریافت کرده اند. دلیل این اقدام این بود که بعضی کالاهای وارداتی گران شده بودند و دولت مدعی بود به واردکنندگان ارز 4200 تومانی تخصیص داده است. حالا همه منتظرند تا وزارت بهداشت هم در زمینه واردات دارو لیستی منتشر کند تا مشخص شود کدام شرکت ارز دولتی گرفته و به قیمت گران تر می فروشد. ناصر ریاحی، عضو هیات اتاق تهران و رئیس هیأت مدیره اتحادیه واردکنندگان دارو در گفتگو با سایت خبری اتاق تهران به تحلیل این موضوع پرداخت.

*قیمت بعضی داروها گران شده و حالا که وزارتخانه ها برای شفاف سازی لیست شرکت هایی که ارز 4200 تومانی برای واردات دریافت کرده اند را منتشر کردند، وزارت بهداشت هم می تواند در زمینه واردات دارو کمکی در این جریان داشته باشد؟

اصولا شفافیت خوب است. اما درباره دارو باید بگویم که ارز واردکنندگان را وزارت بهداشت تخصیص می دهد. در واقع واردکنندگان دارو ارزشان را از سیستم فروش نفت می گیرند. تمام مراحل واردات دارو از قیمت فروش، قیمت خرید، به کجا بدهیم، چه زمانی بدهیم همه با نظر وزارت بهداشت انجام می گیرد. اما آنچه در این زمینه می تواند کمک کند، شبهه زیادی است که درباره بعضی کالاهای دیگر می آید و از ارزی که مربوط به داروست استفاده می کند. البته این موضوع تا چه اندازه صحت دارد را نمی دانم. اما باید مشخص شود چه کسانی به اسم ارز دارو، کالای دیگر وارد می کنند.

*به گفته شما وزارت بهداشت در تمام مراحل دارو نظار دارد. بنابراین چطور مشکل ایجاد می شود؟

در زمان دولت نهم و دهم، در لیست شرکت هایی که ارز دارویی می گرفتند، نام هایی وجود داشت که ناشناخته بودند. آن زمان ارز نبود و واردکنندگان دارو را به شرکت ملی نفت امارات حواله می دادند. در لیست گاهی شرکت هایی وجود داشت که نه واردکنندگان می شناختند و نه وزارت بهداشت می شناخت. شرکت هایی دارویی برای فعالیت باید حتما رای کمیسیون قانونی وزارت بهداشت را کسب کنند و مسئول فنی آن شرکت ها، نماینده وزارت بهداشت در شرکت هاست اما این شرکت ها حقوق آن را می پردازند. -در واقع چیزی شبیه مهندس ناظر ساختمان- در نتیجه طبیعی است که وزارت بهداشت بداند چه کسانی دارو وارد می کنند. اما آن زمان در آن لیست ها، اسم هایی وجود داشت که کاملا ناشناخته بودند. بنابراین شفاف بودن و انتشار لیست هایی این چنینی خوب است.

*انتشار این لیست ها شک و شبهه در میان فعالان اقتصادی ایجاد نمی کند؟

در این میان یک نکته مهم وجود دارد. من به عنوان یک فعال اقتصادی معتقدم که انتشار این لیست ها به این صورت خام و غیرکارشناسی شده، مضر است. مثلا در همین لیستی که منتشر شده، نوشته شده دو شرکت تولیدی دارویی، بخارشوی وارد کرده اند. در واقع این شرکت، پوکه اسپری تنفسی وارد کرده است، اما چون در ردیف بودجه این پوکه زیر مجموعه بخارشوی آورده شده است، به نظر می رسد این شرکت بخارشوی وارد کرده است. در واقع کتاب تعرفه با نقص هایی همراه است. هر ردیف تعرفه ای، چند زیرمجموعه و یک سایر دارد که می تواند خیلی کالاهای دیگر در داخل آن قرار داد. خب در این مورد هم به نظر می رسد بخارشوی سرلیست آن ردیف تعرفه بوده و شبهه های زیادی در افکار عمومی و شرکت های واردکننده دارو ایجاد کرد. البته این شرکت ها مجبور شدند در فضاهای مربوط به خودمان، رسیدهایشان را منتشر کنند که ثابت کنند بخارشوی وارد نکرده اند. بنابراین انتشار این لیست ها مطلوب است. اما به نظر من لزومی هم ندارد برای عامه مردم منتشر شود. چراکه به دلایلی که بیان کردم سوتفاهم ایجاد می کند. همچنین من خیلی علاقه مندم بدانم شرکت های مختلف با ارز دارویی چه کالاهایی وارد کرده اند.