میلیونها بشکه نفت ایران در بندرهای چین مستقر است
تخمین زدهشده است که نفت خام ایران که از ژانویه گذشته راهی چین شده است، ممکن است از 12 تا 14 میلیون بشکه باشد. رقمی که به گفته کارشناسان میتواند تأثیر چشمگیری بر قیمت نفت داشته باشد.
میلیون بشکه نفت خام ایران در بندر چین نشستهاند که میتواند بازار نفت را مختل کند. سیانبیسی گزارشی دراینباره منتشر کرده است.
طبق این گزارش و براساس اطلاعات ردیابی کشتیها، علیرغم تحریمهای امریکا، تانکرهای نفتی ایران بیسروصدا در حال بارگیری محصولات خود در بنادر چینی هستند. به گفته کارشناسان به نظر میرسد هیچ نشانهای از توقف وجود ندارد و اگر پکن تصمیم بگیرد از این تانکرها استفاده کند، ممکن است مذاکرات تجاری ایالاتمتحده و چین و بازار نفت هم مختل شود.
تخمین زدهشده است که نفت خام ایران که از ژانویه گذشته راهی چین شده است، ممکن است از 12 تا 14 میلیون بشکه باشد. رقمی که به گفته کارشناسان میتواند تأثیر چشمگیری بر قیمت نفت داشته باشد.
اگر چین قصد خرید نفت خام ایران را داشته باشد یا قصد داشته باشد این میزان نفت را ذخیره کند، قیمت نفت احتمالاً از 5 تا 7 دلار کاهش پیدا خواهد کرد. به گفته کارشناسان، این میزان نفت، منبع اصلی درآمد ایران است که به دلیل تحریمها تحتفشار قرارگرفته است.
تحلیلگران بازار نفت معتقدند این طبیعی است که اگر چین قصد ذخیره کردن نفت ایران در بنادر خود را داشته باشد، قیمت نفت جهانی تحتفشار قرار بگیرد. البته این اقدام میتواند واکنش شدید دولت امریکا را هم در پی داشته باشد.
با این حال هنوز یک دلیل وجود دارد که واشنگتن زنگ هشدار نسبت به ماندن این بشکههای نفت ایران در بندر چین را به صدا درنیاورده است. در واقع این نفت هنوز از گمرک چین رد نشده و مورداستفاده قرار نگرفته، بنابراین تحریمهای امریکا را نقض نکرده است. برخی دیگر از کارشناسان حتی تخمین زدهاند که 20 میلیون بشکه نفت دیگر در مسیر قرار دارند و احتمالاً در همین وضعیت در بنادر چین باقی خواهند بود. این ماجرا از چند جهت به نفع ایران و چین است.
*یک برد برای ایران؟
انبار دریایی و شناور ایران به دلیل کاهش صادرات، در حال افزایش است. بههرحال نمیتوان پمپاژ نفت را متوقف کرد. دلیل این است که ترک پمپاژ نفتی می تواند به چاههای نفت، صدمه دائمی بزند. بنابراین به گفته تحلیلگران ایران بهتر است بهجای اینکه خطر آینده تولید میادین نفتی خود را به خطر بیندازد، نفت را پمپاژ و از بین ببرد. قرار دادن این نفت در بنادر چین به نظر راهحل مناسبی برای ایران بهحساب میآید و ایران دیگر لازم نیست از بسیاری از تانکرهای خود بهعنوان تاسیسات ذخیرهسازی شناور استفاده کند.
از طرفی این اقدام به نفع ایران است. چراکه اگر تحریمها کاهش یابد، این نفت از قبل در بازار اصلی آسیا قرار دارد و آماده فروش است. از طرفی هم چین با این کار، تخفیف خوبی دریافت میکند و بنابراین این معامله، به نظر معاملهای خوب است.
انبارهای چین یک مکان مناسب برای ذخیرهسازی محصولات ایران است، بهخصوص اگر چینیها مایل به مهار تحریمهای امریکا باشند.
از طرفی به گفته کارشناسان، نه ایالاتمتحده و نه بخش خصوصی توانایی ردیابی تانکرها را ندارند. این موضوع به رفع مشکل کمک میکند، حتی اگر همه ما ببینیم که چگونه از ذخیرهها استفاده میشود. بااینحال، وزارت بازرگانی چین و سازمان مدیریت انرژی ملی این کشور به درخواست سی ان بی سی پاسخ ندادهاند.