همایش ارتقا دانش تشکل‌گرایی توسط کمیسیون صنعت و معدن اتاق تهران برگزار شد

کادرسازی، ارتقا دانش مدیریتی و آموزش یکصد دبیر برای تشکل‌ها

کمیسیون صنعت و معدن اتاق تهران با دعوت از دبیران تشکل‌های صنعتی و معدنی بخش خصوصی، جلسه‌ای به منظور هم‌اندیشی در باب «ارتقاء دانش تشکل‌گرایی و هم‌افزایی مطالبات بخش خصوصی» ترتیب داد.

در این نشست که با حضور مهدی پورقاضی، رییس کمیسیون صنعت و معدن اتاق تهران، و محمدرضا مرتضوی، رییس خانه صنعت، معدن و تجارت استان تهران برگزار ‌شد، دبیران تشکل‌های بخش خصوصی به طرح انتظارات و نیز چالش‌های فعالیت تشکلی در کشور پرداختند. درخواست اغلب آنها نیز این بود که اتاق بازرگانی تهران نسبت به تربیت نیروی انسانی متخصص برای فعالیت در تشکل‌ها اقدام کند.

در ابتدای این نشست، مهدی پورقاضی با اشاره به شکل‌گیری کارگروهی از نمایندگان تشکل‌های صنعتی ذیل کمیسیون صنعت و معدن اتاق تهران، گفت: در سال 1394 این کارگروه تشکیل شد و تشکل‌های صنعتی نمایندگان خود را برای حضور در این کارگروه اعزام کردند. در این کارگروه‌ها راجع به مشکلات تشکل‌ها بحث ‌شد و مطالبات آنها از طریق کمیسیون و اتاق تهران مورد پیگیری قرار گرفت. اما عملا در سال‌های بعد از مشارکت تشکل‌ها کاسته شد و این کارگروه نوپا به تعطیلی کشیده شد. اکنون در سال 1396 این ضرورت را احساس می‌کنیم که اتاق تهران باید رابطه خود را با تشکل‌ها تقویت کند.

رییس کمیسیون صنعت و معدن اتاق تهران با اشاره به اینکه بخشی از مشکلات تشکل‌ها بیرونی بوده و در میان اغلب آنها مشترک است، افزود: تنها تعداد معدودی از تشکل‌ها به مشکلات داخلی خود توجه نشان می‌دهند. از جمله این که تشکل تا چه حد توانسته است، رضایت اعضای خود را جلب کند.

او در بخش دیگری از سخنانش بار دیگر از هدف اتاق برای برقراری ارتباطات قوی‌تر با تشکل‌ها سخن گفت و افزود: اتاق تهران به دنبال آن است که از تشکل‌ها حمایت کند و این حمایت صرفا به معنای حمایت مالی نیست. نظر ما این است که عملکرد تشکل‌ها مورد آسیب‌شناسی قرار گیرد. انتظار این است که صنعت رقابت‌پذیر شود و به نظر می‌رسد، رقابت‌پذیری در شمار موضوعات حاد کشور قرار دارد.

او این بخش از سخنانش را با طرح این پرسش به پایان رساند که اتاق تهران چگونه می‌تواند به ارتقا توان تشکل‌ها کمک برساند؟

وظایف و چالش‌های پیش روی تشکل‌ها

در ادامه این جلسه حسین حقگو، کارشناس کمیسیون صنعت و معدن اتاق تهران، پشت تریبون ایستاد تا گزارشی درباره وظایف و چالش‌های پیش روی فعالیت تشکل‌ها ارائه کند. او گفت: تشکل‌های صنعتي به منظور برقراری ارتباط میان اعضا جهت افزایش سطح آگاهی و آشنا کردن آنها با مسائل جاری و ارتقای توان چانه‌زنی با دولت و نهادهای دولتی و موسسات مرتبط داخلی و خارجی فعالیت و تلاش می‌کنند.

او افزود: عمده اهداف و وظايف تشكل‌هاي صنعتي در ايران، گردآوري آمار و اطلاعات مربوط به صنعت مربوطه ، همكاري با سازمان‌هاي دولتي و نهادهای وابسته به دولت، رسيدگي و كوشش در رفع اختلافات بين اعضا و ساير اشخاص طرف قرارداد با آنها، كوشش در جهت استيفاي حقوق وخواسته‌هاي مشروع و قانوني اعضا و ارائه نظرات مشورتي و حقوقي در خصوص لوايح و طرح‌هاي مربوط به قوانين مختلف به سازمان‌هاي دولتي و مراجع ذيربط است.

حقگو سپس به تنگناهای تشکل‌های صنعتی که بخشی از آنها ناشی از محیط بیرونی تشکل‌ها، نظیر قوانین و مقررات حاکم، و بخشی ناشي از بافت داخلي و كمبودهاي تخصصي و مديريتي و يا نواقص ارتباطي تشكل‌هاست اشاره کرد و در توضیح تنگناهای درونی گفت: به طور كلي تنگناهاي دروني را مي توان به چهار دسته تنگناهاي فرهنگي و اجتماعي، مشكلات مالي، مشكلات ارتباطي و اطلاع‌رساني و مشكلات مربوط به آموزش و تحقيقات تقسیم کرد.

او با طرح این مباحث به سراغ راهکارهای پیشنهادی برای رفع این تنگناها رفت. از نظر او، تدوين اصول اخلاق حرفه‌اي براي تشكل صنعتي و اعضا، مدون ساختن ماموريت، اهداف و استراتژي‌هاي تشكل، استفاده از افراد توانمند و متخصص در كادر اجرايي تشكل، مشخص کردن نوع و نحوه ارتباط تشكل با عضاي ساير تشكل‌ها، نهادها و سازمان‌هاي اثرگذار بر صنعت مربوطه، رعايت اصول بودجه‌ريزي در برنامه‌هاي ساليانه تشكل، ترويج و احيا هر چه بيشتر روحيه مشاركت در اعضا، كوشش در جهت ايجاد بانك اطلاعاتي در تشكل، آموزش مستمر كادر اجرايي تشكل و متنوع ساختن راه‌هاي تامين منابع مالي تشكل ازطريق ارائه خدمات مختلف از جمله راهکارهایی است که می‌تواند به بهبود کارکرد تشکل‌ها کمک کند.

 

ارتقا دانش مدیریتی و آموزش 100 دبیر تشکل صنعتی 

رییس خانه صنعت، معدن و تجارت استان تهران نیز در این همایش بر پیوند نزدیک‌تر تشکل‌ها با اتاق بازرگانی تهران تاکید کرد و آن را لازمه حرکت به سمت تقویت پایه‌های تشکلی در صنعت و اقتصاد کشور دانست. محمدرضا مرتضوی گفت: در حال حاضر اتاق تهران از ظرفیت مناسب کارشناسی به ویژه در حوزه کمیسیون صنعت و معدن برخوردار است و همکاری میان تشکل‌ها با این کمیسیون باید در اولویت قرار گیرد.

به گفته وی، در حال حاضر بسیاری از تشکل‌های صنعتی کشور دارای ایده و برنامه‌های مناسبی هستند اما در اجرا و پیاده‌سازی این ایده‌ها کمبودهایی احساس می‌شود، بنابراین باید عدم توانایی در اجرای برنامه‌ها باید آسیب‌شناسی شود که در این زمینه اتاق بازرگانی تهران می‌تواند کمک حال تشکل‌ها باشد.

مرتضوی همچنین بر تقویت ارتباط میان اعضا با تشکل‌ها تاکید کرد و افزود: باید تعامل سازنده‌ای باید میان تشکل‌های پایین‌دستی با نهادها و تشکل‌های بالادستی شکل‌گیرد.

وی در عین حال، با اشاره به نقش و جایگاه معاونت کسب وکار و نیز امور تشکل‌ها و مسولیت اجتماعی اتاق تهران در خلق ایده‌ها و تقویت بنیه‌های سازمانی تشکل‌ها، ارتباط تشکل‌ها با این دو بخش از اتاق تهران را ضروری دانست.

حبیب‌الله انصاری دبیر انجمن صنایع خانگی نیز در این نشست طی سخنانی به وضعیت امروز تشکل‌های صنعتی و اقتصادی در کشور گریزی زد و کاستی‌ها و چالش‌های این حوزه را برشمرد. وی در عین حال، بر ارتباط تنگاتنگ میان تشکل‌ها و نهاد اتاق بازرگانی تاکید کرد.

در ادامه این گردهمایی، موضوع بحث به سمت و سوی تربیت نیروی انسانی برای اشتغال در تشکل‌ها سوق یافت و مرتضوی به این نکته اشاره کرد که یکی از برنامه‌های مرکز آموزش اتاق تهران باید تربیت دبیران کارآمد برای تشکل‌ها باشد. او افزود: شاید یکی از بزرگ ترین دغدغه‌های تشکل‌ها، یافتن دبیر مناسب برای تشکل است. تشکل‌ها از این نظر دچار فقر هستند و گاه ناگزیر می‌شوند، عضوی از اعضای هیات مدیره را برای تصدی دبیری تشکل برگزینند. اتاق تهران می‌تواند با طراحی سازوکاری دانشجویان ممتاز در دانشگاه‌ها را برای فعالیت در تشکل‌ها آموزش دهد.

رضا قنبری، کارشناس کمیسیون صنعت و معدن اتاق تهران نیز با اشاره به وجود حدود 100 تشکل صنعتی در استان تهران، پیشنهاد کرد که دبیران این 100 تشکل تحت آموزش قرار گیرند.

ناصر عندلیب، مدیر مرکز آموزش اتاق تهران، با اشاره به یکی از ارکان توسعه آموزش، یعنی آماده‌سازی فضاها و زیرساخت‌های آموزشی گفت: اتاق تهران در حال تجهیز یک مرکز آموزشی در اقدسیه تهران است که نام آن را امیرکبیر خواهد نهاد. برنامه این مرکز هم این است که دوره‌های حرفه‌ای تربیت مدیر را برگزار کند که به این طریق نیاز تشکل‌ها و بنگاه‌های اقتصادی مرتفع خواهد شد.

او سپس به رکن دوم توسعه آموزش، انتخاب روش و متدولوژی آموزشی پرداخت و گفت: یکی از روش‌ها این است که آموزش بر مبنای صلاحیت حرفه‌ای افراد باشد. در این صورت باید شایستگی‌های حرفه‌ای آموزش‌پذیران مشخص شود. راهکار دیگر نیز آن است که از طریق آزمون، صلاحیت افراد احصا شود و ما اکنون در حال تهیه طراحی این آزمون هستیم.

عندلیب همچنین گفت: کارگروهی برای تعیین استانداردهای دبیرکلی تشکل‌ها ایجاد کرده‌ایم که چنانچه تشکل‌ها مایل باشند می‌توانند در آن عضو شوند.

هومن حاجی‌پور، معاون کسب‌وکار اتاق تهران هم بر این عقیده بود که تربیت نیروهای متخصص برای فعالیت در تشکل‌ها نیازمند برنامه‌ای بلندمدت است. او سپس از تقسیم کار میان اتاق‌ها و تشکل‌ها سخن گفت و افزود: اتاق تهران می‌تواند نمایندگی خود در مجامع مختلف را به تشکل‌هایی که شایستگی دارند واگذار کند. همچنین معتقدم که مسئولیت برگزاری نمایشگاه‌ها باید به تشکل‌ها واگذار شود.

سعید رجایی انارکی، نماینده سندیکای آسانسور و پله برقی و خدمات وابسته، نسبت به توجه بیش از پیش اتاق به تشکل‌ها قدردانی کرد و به چالش صنعت متبوع خویش اشاره کرد و گفت: صنعت آسانسور و پله برقی ایران بسیار رقابت‌پذیر است و مساله ما اخذ مجوز از نهادهای مختلف است. درخواست ما این است که اتاق به این مساله رسیدگی کند. همچنین این صنعت از ایستادگی در برابر برخی تصمیمات نادرست دولت ناتوان است و در این زمینه نیز خواستار حمایت اتاق هستیم.

در ادامه این نشست و پس از آنکه دبیران تشکل‌ها دیدگاه‌های خود را بیان کردند، مهدی پورقاضی در جمع‌بندی مباحث مطروحه گفت: اتاق تهران می‌تواند در زمینه آسیب‌شناسی عملکرد تشکل‌ها و همچنین ارتباط مستمر با آنها و پیگیری رفع مسایل و مشکلات‌شان اقدام کند.