شاخص ترین چهره تکنولوژی آلمان

هاسو پلاتنر، شاخص‌ترین چهره تکنولوژی در آلمان

هاسو پلاتنر، تاجر آلمانی و یکی از موسسان SAP است. سومین شرکت مستقل تولیدکننده نرم‌افزار در دنیا که به خاطر تولید نرم‌افزارهای سازمانی در زمینه مدیریت عملیات تجاری شهرت دارد. پلاتنر با 14 میلیارد دلار دارایی در رده 87 فهرست بلومبرگ قرار دارد.

سال 1944 احتمالا یکی از بدترین سال‌های به دنیا آمدن در شهر برلین بود. یک سال مانده بود تا پایان رسمی جنگ جهانی دوم و دیگر مشخص بود که عطش قدرت و جنگ‌طلبی آدولف هیتلر قرار است به زور بمباران شهرهای آلمان فرو بنشیند. برلین شهری کلیدی برای حمله بود و مدام از سوی نیروهای شوروی و فرانسه مورد هجوم واقع می‌شد. این همان سالی بود که‌ هاسو پلاتنر در این شهر به دنیا آمد، در شهری که از سه سال قبل از تولدش مورد هجوم گاه به گاه بود. هنوز یک ساله نشده بود که ارتش شوروی از سه جناح به برلین حمله کرد، روز 20 آوریل 1945 برلین طعمه توپخانه شوروی شد و این حمله تا تسلیم کامل شهر ادامه پیدا کرد.

پلاتنر اولین سال‌های زندگی و کودکی‌اش را در این شهر جنگ‌زده گذراند. در نوجوانی بود که او را به شهری دیگر فرستادند، پدر و مادرش از هم جدا شدند و او به ناچار راهی یک مدرسه شبانه‌روزی در ایالت باواریا شد و در 15 سالگی استقلال اجباری از خانواده را تجربه کرد. پدرش جراح چشم بود اما‌ هاسو تصمیم گرفت که به جای او راه پدربزرگش را دنبال کند. برای همین وارد رشته مهندسی شد و در دانشگاه مهندسی کالسروهه تحصیل کرد و پس از فارغ‌التحصیلی به عنوان فروشنده در شرکت IBM در شهر منهایم مشغول به کار شد.

 داستان‌ هاسو

28 سالگی زمانی بود که او فهمید دیگر کارمند دیگران  بودن برایش کافی نیست برای همین در سال 1972 از IBM استعفا داد و بلافاصله در همان سال همراه با چهار مستعفی دیگر شرکت، شرکت SAP را راه‌اندازی کردند. یکی از انگیزه‌های این گروه کوچک برای ترک هم‌زمان شرکت این بود که مدیران اصلی ایده آنها را برای طراحی یک بسته نرم‌افزار مالی برای کسب‌وکارهای مختلف نادیده گرفتند و دست رد به سینه آنها زدند. اتفاقی که سبب تاسیس شرکتی مستقل شد که حالا به عنوان سومین تولیدکننده نرم‌افزار در جهان شناخته می‌شود.

هاسو پلاتنر تا سال 2003 به عنوان یکی از دو مدیر اصلی این شرکت مشغول به کار بود، پس از آن از سمت خود کناره‌گیری کرد تا به عنوان مشاور ارشد نرم‌افزار و رئیس هیئت مشاور شرکت به فعالیت ادامه دهد. و پس از بازنشستگی تمرکز عمده خود را بر روی بخش تحقیقات گذاشت تا جایی که در رسانه‌ها از او به عنوان یکی از مهم‌ترین اسپانسرهای خصوصی تحقیقات علمی نام برده شد. پسربچه‌ای که در برلین جنگ‌زده و آلمان رو به زوال بعد از جنگ جهانی دوم رشد کرد، تبدیل به یکی از چهره‌هایی شد که توانستند با تمرکز بر روی حوزه صنعت و تکنولوژی نام این کشور را کم‌کم از خاطرات جنگی محو کنند و روی دیگری از کشور خودشان را به دنیا شان دهند. به خاطر همین فعالیت‌ها بود که او چند دکترای افتخاری کسب کرد. مجله مدیریت در آلمان جایزه «رهبری برای اتحاد جهانی» را به او اهدا کرد، از او با عنوان «مرشد تکنولوژی» نام برد و تصویرش را در راهروی مشاهیر خود آویخت، جایی برای قدردانی از کسانی که اقتصاد و توسعه اجتماعی در آلمان را ارتقا می‌بخشند. در سال 2001 مجله تایم چاپ اروپا از او به عنوان اولین چهره مهم در حوزه آی‌تی نام برد. سال 2004 گرهارد شرودر، صدراعظم سابق آلمان در مراسمی که به مناسبت تولد پلاتنر ترتیب داده شده بود شرکت کرد و در مورد او گفت: «ما به تعداد بیشتری ‌هاسو پلاتنر و SAP نیاز داریم تا آلمان را دوباره به لحاظ اقتصادی به حرکت درآوریم. پلاتنر یک شرکت بین‌المللی تاسیس کرد تا ثابت شود که شرکت‌های آلمانی می‌توانند در صدر سلسله‌مراتب شرکت‌های حوزه فناوری در جهان قرار گیرند.»

 داستان 5 نفر

سال 1975 زمانی که شرکت زیراکس اعلام کرد که قرار است از صنعت کامپیوتر خارج شود از شرکت آی‌بی‌ام خواست تا سیستم و داده‌‌های زیراکس را با کمک تکنولوژی این شرکت در قالب جدید منتقل کند. داده‌ها در اختیار شرکت قرار گرفت و پنج مهندس همکار آغاز به کار بر روی یک نرم‌افزار جدید کردند، دیتمار‌ هاپ، کلاوس چیرا،‌ هانس ورنر هکتور، کلاوس ولنروثر و‌ هاسو پلاتنر. اما در میانه کار متوجه شدند که قرار نیست سیستم جدیدی را که مشغول طراحی آن بودند دنبال کنند و همین شد که این پنج نفر به جای رها کردن طراحی سیستم تصمیم گرفتند شرکت را رها کنند.

سال 1972 که شرکت تحلیل سیستم و توسعه برنامه (SAP) تاسیس شد، تنها خودشان پنج نفر بودند و توانستند یک مشتری جذب کنند: شعبه آلمان شرکت صنایع امپریال کمیکال. برای اولین مشتری‌شان سیستمی برای محاسبه و پرداخت دستمزد کارمندان و حسابداری طراحی کردند، شیوه کارشان کاملا با خدماتی که آی‌بی‌ام ارائه می‌داد متفاوت بود، آن شرکت اطلاعات را به صورت مکانیکی بر روی کارت پانچ (یکی از روش‌های قدیمی برای ورود اطلاعات به کامپیوتر و سایر وسایل الکترونیکی) وارد می‌کرد و در عوض آنها اطلاعات را مستقیم بر روی یک سیستم الکترونیک ذخیره می‌کردند که تمامی فعالیت‌ها و داده‌های مشتری روی آن به ثبت می‌رسید. آنها نام سیستم جدیدشان را سامانه رایانش بی‌درنگ (Real-time computing) گذاشتند. چرا که در این روش دیگر لازم نبود که کامپیوترها اطلاعات را از روی کارت‌های پانچ بخوانند، کاری که معمولا یک شب به طول می‌انجامید. به خاطر همین قابلیت منحصر به فرد در آن زمان بود که محصولات این شرکت تا اواخر دهه 90 میلادی علامت R را بر روی خود داشتند.

یک سال بعد اولین محصول تجاری شرکت به بازار عرضه شد؛ SAP R/98. این محصول یک سیستم مشترک با قابلیت انجام کارهای مختلف را به مشتریان پیشنهاد می‌داد. این‌گونه بود که آنها می‌توانستند از یک ذخیره واحد داده‌ها استفاده کنند.

کار شرکت به خاطر همین نوآوری‌ها و رقابت بموقع در بازار تکنولوژی مدام توسعه پیدا کرد. تا سال 1977 دیگر شرکت در حال نصب سیستم‌های خود برای مشتریانش در خارج از مرزهای آلمان بود؛ دو شرکت اتریشی که تصمیم گرفته بودند از تکنولوژی جدید استفاده کنند.

آغاز دهه 90 هم‌ز‌مان شد با پایان جنگ سرد و فروپاشی دیوار آهنی فرضی که میان کشورهای بلوک شرق و غرب وجود داشت تا مانع از ارتباط آزادانه ساکنان کشورهای زیر نفوذ شوروی با دیگران شود. شرکت SAP خیلی سریع پیشگام شد تا از اولین شرکت‌هایی باشد که قدم به سرزمین‌های شرق اروپا می‌گذارند و فعالیت‌هایش را در این کشورها آغاز کرد. شرکت خیلی زود به سراغ کمپانی روسی ZPS رفت و مشغول تهیه نسخه روسی دومین نسخه از نرم‌افزار خود شد. تا این سال تعداد کارکنان شرکتی که با پنج نفر بنا شد، به عدد 2 هزار و 700 نفر رسیده بود.

پای شرکت آلمانی در دهه 90 به امریکا هم باز شد و مشتریان یک به یک به سراغش می‌آمدند. سال 1995 شرکت برگرکینگ نامش را به عنوان هزارمین مشتری SAP به ثبت رساند. سال بعد به دلیل همین موفقیت‌ها نام این شرکت برای سومین سال متوالی از سوی انجمن روزنامه‌نگاران تجاری اروپا به عنوان شرکت برگزیده سال اعلام شد. سال 1997 سالی به‌یادماندنی در تاریخ این شرکت بود، در این سال برای نخستین بار درآمد شرکت پس از کسر مالیات به رقم میلیارد رسید، فروش تا 60 درصد افزایش پیدا کرده بود و تعداد کرکنان شرکت به 13 هزار نفر می‌رسید. در این سال دیگر می‌شد گفت که SAP تبدیل به یک پادشاهی در حوزه تکنولوژی شده است. همه این موفقیت‌ها سبب شد تا شرکت یک سال پس از ثبت این موفقیت وارد بازار بورس نیویورک شود.‌ هاسو پلاتنر ورود شرکت به وال‌استریت را «ضروری و یک دستاورد به‌یادماندنی» توصیف کرد. سال 2000 و آغاز قرن تازه هم‌زمان شد با تبدیل شدن شرکت به تولیدکننده جهانی نرم‌افزارهای تجارت الکترونیک با 24 هزار کارمندی که در 50 کشور جهان در خدمت این برند آلمانی بودند.

SAP در حال حاضر از شناخته‌شده‌ترین نام‌ها در حوزه تولید نرم‌افزار است. این شرکت از سال 2012 تمرکز عمده خود را بر روی تکنولوژی رایانش ابری (مدلی برای فراهم کردن دسترسی آسان بر اساس تقاضای کاربر از طریق شبکه به مجموعه‌ای از منابع رایانشی قابل تغییر و پیکربندی مثل شبکه‌ها، سرورها، فضای ذخیره‌سازی، برنامه‌های کاربردی و سرویس‌ها، تا این دسترسی بتواند با کمترین نیاز به مدیریت منابع یا نیاز به دخالت مستقیم فراهم‌کننده سرویس به سرعت فراهم شود) گذاشته است. SAP همچنان در دنیایی که رقابت در حوزه تکنولوژی بسیار فشرده‌تر از دهه 70 میلادی است تلاش دارد تا برتری خود را حفظ کند. سال گذشته این شرکت قرارداد کار مشترک با کمپانی اپل به امضا رساند تا سهمی در تولید آی‌پد و آی‌فون داشته باشد.